Досега в ЕС са били доставени 18,5 милиона дози ваксини срещу COVID-19, съобщи днес говорителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер.

Препаратите са най-вече от компанията Pfizer.

До септември ще бъдат доставени около 600 милиона дози. От тях 500 млн. ще са на Pfizer, а 100 млн. - на Moderna.

Де Кеерсмаакер допълни, че от средата на февруари се очаква доставките на одобрените в ЕС ваксини да следват предварителните графици. Тези графици са част от поверителните данни в сключените от ЕК предварителни споразумения с производителите и затова говорителят заяви, че не може да даде по-подробна разбивка.

В следващите седмици може да се очаква ускоряване на производството, след като от началото на годината постоянно се съобщава за трудности в снабдяването. Говорителят уточни, че крайните количества, които се очаква да бъдат получени в ЕС, няма да бъдат по-големи от посочените в споразуменията.

Стефан де Кеерсмаакер не отхвърли възможността ЕС да започне внос на ваксини от Китай и Русия. Руският препарат „Спутник V“ е подложен на оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). До този момент обаче Москва не е поискала достъп до европейския единен пазар.

И производителите, и ЕС могат да запонат проучвателни разговори за осигуряването на неевропейски ваксини, каза още говорителят.