Тъмночервеният цвят вече е добавен в географските карти, които се изготвят всяка седмица от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC).

Той ще важи за области, в които COVID-19 е широко разпространен. Като такива се определят зоните, в които в рамките на 14 дни заразените с коронавирус са 500 или повече на 100 000 души.

 

Страните членки на ЕС трябва да разубеждават хората от маловажни пътувания до червените и тъмночервените зони, но същевременно да не допускат нарушаване на важните пътувания.

Държавите трябва да изискват от идващите от тъмночервените области предварително направен тест, както и да поставят пристигащите под карантина.

Същите мерки могат да се прилагат и там, където има широко разпространение на щамове, предизвикващи опасения.

Транспортните работници и доставчиците на транспортни услуги по принцип не трябва да правят тестове. Ако някои страни членки настояват това да стане, те трябва да минават бързи антигенни тестове.

От хората, които живеят в гранични региони и прекосяват границите ежедневно за работа, обучение или по семейни причини, не трябва да се изисква тест. Те не трябва да бъдат поставяни под карантина.