Белият дом ще започне нова програма, предвиждаща да бъдат изпратени ваксини срещу коронавируса пряко в аптечната мрежа. Тя ще бъде задействана от идната седмица, а целта е да бъде разширен достъпът на американците до препаратите. Това съобщи висш съветник в Белия дом, цитиран от Ройтерс и АП.

Координаторът в екипа на президента Джо Байдън по въпросите на борбата с COVID-19 Джеф Зинтс заяви, че програмата започва от 11 февруари и предвижда първоначално да бъдат предоставени общо 1 милион дози на 6500 аптеки. Той добави, че с нарастването на наличните количества обхватът на програмата може да бъде разширен, за да обхване 40 000 аптеки.

„Така ще бъдат осигурени на хората повече места, където да бъдат ваксинирани в населеното място, където живеят“, каза Зинтс.

Миналия месец Байдън заяви, че ваксинацията дотук е „мрачен провал“ и се зарече да ускори разпределението на ваксинните дози сред американците с приоритет да бъде гарантиран равен достъп без оглед на географско местоположение, раса и етнос.

Зинтс добави, че федералното правителство възнамерява през следващите три седмици да праща по 10,5 млн. дози на отделните щати и територии. 

В предизборната си кампания Байдън обеща 100 милиона американци да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус през първите 100 дни от мандата му.