Присъдата на Алексей Навални на 3 години и половина затвор в колония при общ режим, предизвика остра дискусия не само по европейските върхове, но и в България. В деня на прочитането на присъдата в Русия бяха задържани над 1400 протестиращи в защита на Навални. Делото бе предшествано от протести от Санкт-Петербург, през Москва, та чак до Сибир. Какво значи тази присъда, каква е ролята на Владимир Путин в този процес и докъде може да се разгърне потенциалът на Алексей Навални?

В новия епизод на Z-Каст ни гостува доц. Александър Сивилов, историк и преподавател по нова история в Софийския университет.

Според него може да се възобнови използването на Навални като централна фигура на руската опозиция.

„За съжаление това може да бъде направено и от самите руски власти, които предпочитат да имат такъв тип противници, отколкото някой, който може наистина да мобилизира огромни части на обществото“, смята той.  

Историкът подчерта, че не омаловажава подобен тип репресия, чрез поредица от дела срещу Навални.

„Но, ако го сравним със съдбата на някои от другите противници на режима в Русия, ще видим, че разликата е огромна. Сергей Удалцов след протестите през 2012 г. бе обвинен най-вероятно в един нагласен процес и бе осъден на четири и половина години затвор в колониите на Русия, наследството на съветските концентрационни лагери. И той си ги излежа там“, даде за пример Александър Сивилов.

Как ще се отрази присъдата на Навални на международните отношения на Русия, както и на енергийните руски проекти в Европа, чуйте в новия, 18-и епизод на Z-Каст тук.

Можете да слушате Z-Каст в Spotify, Google Podcasts, TuneIn, Apple Podcasts.