По-малко от 5 на сто от населението на ЕС да пуши до 2040 г. 

Пиянството да бъде намалено най-малко с 10 процента до 2025 г.

Това са част от огласения днес Европейски план за борба с рака. Той бе представен от Еврокомисията в навечерието на световния ден за борба с това заболяване.

Планът обхваща целия цикъл на болестта - от профилактиката до качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора. Той ще бъде подкрепен от действия, обхващащи различни области на политиката - от заетостта, образованието, социалната политика и равенството до маркетинга, селското стопанство, енергетиката, околната среда и климата, транспорта, политиката на сближаване и данъчното облагане.

Европейският план за борба с рака е структуриран около 4 ключови области на действие с 10 водещи инициативи и редица подкрепящи действия. Той ще се изпълнява с помощта на целия набор от финансови инструменти на ЕК. За целта ще бъдат заделени общо 4 милиарда евро, включително по линия на програмите „ЕС в подкрепа на здравето“, „Хоризонт Европа“ и „Цифрова Европа“.

1. Профилактика

Тя ще се извършва чрез действия, насочени към ключови рискови фактори. Един от тези фактори е тютюнопушенето. Трябва да се гарантира, че до 2040 г. ще пуши по-малко от 5% от населението в сравнение с днешните 25 процента.

Пиянството, наречено в документа на ЕК „вредна консумация на алкохол“, трябва да бъде относително намалено най-малко с 10% до 2025 г. Освен това ЕК ще преразгледа регламентите за облагане на алкохола и трансграничното му закупуване от частни лица. Алкохолът също е един от рисковите фактори за рака, поясни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду. Тя допълни, че едно от нещата, които Комисията може да направи, е да предприеме стъпки, свързани с неговата достъпност и наличност.

Други рискови фактори са замърсяването на околната среда и опасните вещества.

Чрез кампанията „Здравословен начин на живот за всички“ (HealthyLifestyle4All) ще се насърчат здравословното хранене и физическата активност. За да бъдат предотвратени ракови заболявания, причинени от инфекции, в Плана се определя цел до 2030 г. най-малко 90 на сто от целевата група от момичета в ЕС да бъдат ваксинирани, както и да се увеличи значително ваксинацията сред момчетата.

2. Ранно откриване на рак

Това ще става чрез подобряване на достъпа и качеството на диагностиката и оказване на подкрепа на страните членки. Държавите трябва да гарантират, че до 2025 година 90 процента  от населението на ЕС, което отговаря на условията за скрининг за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво, ще получи възможност за извършване на скрининг.

3. Диагностика и лечение

Трябва да се осигурят по-добре интегрирани и всеобхватни грижи при ракови заболявания и преодоляване на неравноправния достъп до качествени грижи и лекарства. До 2030 година 90 на сто от отговарящите на условията пациенти следва да имат достъп до национални всеобхватни центрове за борба с рака, свързани чрез нова мрежа на ЕС.

До края на тази година ще бъде стартирана нова инициатива - „Диагностика и лечение на рак за всички“. Тя ще спомогне за подобряване на достъпа до иновативна диагностика и лечение на ракови заболявания.

Европейска инициатива за разбиране на онкологичните заболявания (UNCAN.eu) пък ще спомогне за идентифицирането на лицата, изложени на висок риск от често срещани ракови заболявания.

4. Подобряване на качеството на живот на  болните и преживелите заболяване

Предвиждат се рехабилитация, потенциален рецидив на тумори, метастатично заболяване и мерки в подкрепа на социалната интеграция и реинтеграцията на работното място. Ще бъде стартирана Инициатива за по-добър живот на страдащите от рак пациенти, която ще бъде насочена към последващите грижи.

С цел подкрепа на новите технологии, научните изследвания и иновациите ще бъде създаден нов Център за знания относно рака. Той ще улесни координирането на свързаните с болестта научни и технически инициативи на равнището на ЕС. Ще бъде създадена Европейска инициатива за образна диагностика на онкологични заболявания, за да се подпомогне разработването на нови компютърни инструменти за подобряване на персонализираната медицина и иновативните решения.

Особено внимание ще се обърне на децата чрез стартирането на Инициатива за подпомагане на децата, страдащи от рак. С нея ще се гарантира, че децата имат достъп до бързо и оптимално откриване, диагностициране, лечение и грижи.

За да се установят тенденциите, различията и неравенствата между държавите членки и регионите, през 2021 г. ще бъде създаден Регистър за неравенствата по отношение на раковите заболявания.

„През 2020 г. загубихме 1,3 милиона европейци в резултат на тази болест. За жалост, броят на случаите се увеличава. Борбата на тези, които се борят с раково заболяване, е и нашата битка в Европа“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Пак през миналата година в ЕС 2,7 милиона души са били диагностицирани с рак.

Европейският план за борба с рака е основен стълб на Европейския здравен съюз, който Фон дер Лайен обяви през ноември 2020 г.