Два месеца преди парламентарните избори от „Отровното трио“ отново излязоха с призив за създаване на широк антиправителствен политически борд, в който да се включат партиите с най-голям шанс да влязат в новия парламент. Усилията на организацията - която се появи около протестите срещу правителството през лятото на миналата година, за обединение на опозицията са от есента.

През декември основателите на „триото“ - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, сключиха споразумение за „общо явяване на предстоящите избори с цел прекратяване на едноличния режим на управление“ с гражданската платформа на бившия омбудсман и бивш депутат от БСП Мая Манолова - „Изправи се.БГ“. Други формации, които са сочени от социологическите агенции с шанс да влязат в новия парламент, не се присъединиха. 

Днес в обръщението на „Отровното трио“ се говори за „последен шанс“ за общи действия.

Предлага се обединение около три точки, които „нямат идеологически мотиви, а засягат основите на демокрацията и справедливостта в страната“. 

„Нито една от съгласилите се партии и коалиции няма да влезе в явна или скрита коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ“, се казва в първата точка на предложението. 

Втората засяга ролята на прокуратурата и изваждането ѝ от съдебната система. А в третата се гарантира евроатлантическата ориентация на България. 

Ето и целия призив на „Отровното трио“.

„Предложение за общо съгласие преди парламентарните избори до основните политически сили с шанс за влизане в следващия парламент

Заради очевидния неуспех да убедим основните политически сили, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, да създадат общ модел или съюз срещу едноличната власт в страната, предлагаме една последна възможност за общо съгласие. Тя трябва да даде представа на българските граждани за бъдещите действия на народните представители, които те ще излъчат в бъдещия парламент. 

Предложенията, които очакваме публично да бъдат подкрепени, съдържат най-малките очаквания, заложени от протестите през 2020 година и маркират естествения цивилизационен път на България. Точките по-долу нямат идеологически мотиви, а засягат основните на демокрацията и справедливостта в страната. 


Последен шанс за съгласие: 

1. Нито една от съгласилите се партии и коалиции няма да влезе в явна или скрита коалиция с Бойко Борисов и ГЕРБ, като очевиден носител на едноличната власт в България.

2. Всяка от подкрепящите партии и коалиции приема добросъвестно да преговаря и гласува текстове, с които вади прокуратурата от съдебната власт и установяват контролни механизми над главния прокурор на България.

3. Всеки от субектите ще отстоява евроатлантическата ориентация на страната, като отчита на първо място интересите на България. Ще защитава парламентарната република.“