Скандали и взаимни обвинения съпътстваха реденето на кандидатдепутатските листи на БСП в София в събота по време на конференция на столичната партийна организация.

Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов не спести критиките си към лидерката на соцпартията Корнелия Нинова.

Някои действия на националното ръководство напоследък будят недоумение.”

Това заяви председателят на БСП-София в доклада си пред XIV-ата конференция на столичната организация.

Той говори за "грешен и нечестен подход" на лидерката Нинова и я разкритикува за кадровите ѝ действия в партията.

Конкретният повод за думите му е промененият състав, в който се е провело заседанието на градската конференция тази събота. Беше решено водачите на листите извън столицата, които са членове на софийски организации на БСП и са номинирани от тях, да се оттеглят. Конференцията се проведе онлайн, само частта в гласуването беше присъствена. То стана на три места в София. 

Делегатите трябваше да подредят листите с кандидати за депутати в 23-ти, 24-ти и 25-и многомандатен избирателен район в София след първото място като гласуват тайно. При равен брой гласове се предвиждат балотажи. Паргов си направи самоотвод и няма да присъства в листите.

Националният съвет на БСП вече одобри предложените от Изпълнителното бюро на партията водачи на листите за парламентарните избори в 23-ти, 24-ти и 25-и МИР. Те са съответно Христо Проданов, Георги Свиленски и Корнелия Нинова.

Гласуването в събота не включваше местата за коалиционните партньори и гражданската квота, които се определят от Националния съвет. 

Още в самото начало на конференцията се разрази скандал с взаимни обвинения в желание за манипулиране на вота като се развихриха спорове каква да е технологията на гласуването.

Какво още каза Паргов

„В резултат на тълкуване на устава, от делегатския състав отпаднаха другари, с които сме водили не една и две битки през годините“, обяснил още Паргов, цитиран от "Сега".

„С илюзията, че предприетата кадрова чистка ще ни направи по-силни и по-мобилизирани, може да се разделим много скоро. А опитите, отсега да се прехвърля отговорността за евентуален провал на изборите, намирам за безпочвени“, заявил е още шефът на столичните социалисти.

В същото време той е призовал засегнатите делегати, с които са започнали мандата на конференция, да приемат взетото решение и да се отстранят доброволно от делегатските състави на районните и на градската конференция. Паргов обаче е дал да се разбере, че тази ситуация не му допада.

„Познавам ги от години и нямам никакво съмнение, че те с всички сили ще работят и този път за победа. Но не мога да премълча, че подходът е грешен, дори нечестен“, заявил е той.

Целта на БСП е спечелване на предстоящите парламентарни избори чрез широка обществена подкрепа, а не с мобилизиране единствено на традиционните гласове. Това е казал още Паргов. 

Социалистите от София масово са дали висока оценка за работата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, става ясно от доклада на Паргов, и са изразили подкрепа за политиката им срещу сегашния модел на управление на страната. 

Евродепутатът Иво Христов недоволен от реакцията на БСП за кандидатурата на Радев

Евродепутатът Иво Христов, бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, също критикувал ръководството на БСП, но заради начина, по който реагира, след като държавния глава обяви в понеделник, че ще се бори за втори мандат.  От "Позитано" 20 дойдоха колебливи сигнали.

" След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова. Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа „ние не воюваме с президента“.

Това двусмислие е в ущърб на БСП", заяви пред БНР Христов.

Евродепутатът добави, че "ръководството на социалистите хем иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем".

"Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила ... обществото очаква ясен курс към демонтаж на сегашния режим, а не партийни калкулации", заключи Христов.

Напрежение и в Пловдив, поредица от отводи

Знакови лица на БСП в Пловдив отказаха да участават в листата с канидат-депутати, след като стана ясно, че Корнелия Нинова е водач в Пловдив - град. Изпълнителното бюро на партията определи на второ място да е депутатът проф. Иво Христов. Той получи най-много номинации във всички шест района, съобщи БНР.

Над 90 процента бе избирателната активност в трите изборни бюра в Пловдив, няма жалби или сигнали за нередности. 

Делегатите избираха само от 35 имена, тъй като много от номинираните са отказали да попълнят документи. Тази седмицата откази заявиха петима от райноните председатали на партията. Тодор Стоилов, Йордан Василев, Костадин Беларев, Атанас Баташки и Добромира Тошева, заявиха, че не желаят да са депутати, защото искат да продължат работата си като общински съветници. 

Днес на конференцията отказ направи досегашният депутат от Пловдив област Георги Търновалийски, както и заместник-председателят на ГС на БСП – Пловдив Атанас Петков и д-р Регина Хатър, известен пластичен хирург.