ГЕРБ пак ще спечели парламентарните избори. Това каза пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика, който е и член на ГЕРБ. Той коментира и възможностите за коалиции в бъдещия парламент.

"Да се фокусираме върху петпартиен парламент: най-близко идейно-политически до ГЕРБ са "Демократична България", но червената линия, която те са начертали и поведението им в последните години не ги поставят в ситуацията да бъдат разглеждани като коалиционен партньор на ГЕРБ.

Те търсят собствена физиономия, собствена идентичност. Тръгнали са в дълъг мач на бавен растеж. Ще видим колко ще е бавен, ще има ли растеж и колко ще е дълъг мачът", каза Харизанов.

Той коментира, че в листите на ГЕРБ е възможно да има нови лица за политиката, но те няма да са неизвестни.

"Колкото и минимален от гледна точка на жълтите павета да е натрупаният от един успял човек авторитет, това не означава, че той е неизвестен за обществото", обясни Харизанов.

Според него обновяването не би трябвало да е самоцел. Харизанов каза още, че политическа класа се създава, когато определени политици натрупат достатъчно опит, знания и мъдрост за функционирането на държавната машина, как се случва законотворчеството и какво е отражението на законите върху отделните сектори.

"Всички, които се качват на модерната лодка да джафкат срещу статуквото - статуквото и политическата класа са едно и също, като се замислите", каза Харизанов.

На въпрос дали бившият вътрешен министър Младен Маринов може да бъде включен в листите на ГЕРБ за предстоящия вот, Харизанов отговори:

"Всяка партия би трябвало да бъде много щастлива, ако той се съгласи да бъде неин кандидат."

Самият Георги Харизанов е номинирал трима, един от които е премиерът. Той не желае да е кандидат и уточни, че ще си направи отвод, ако бъде номиниран. Според него имената в листите на ГЕРБ ще станат ясни до седмица.