Молбата на сваления украински президент Виктор Янукович за гарантиране на личната му сигурност е била удовлетворена на територията на Русия, предаде РИА Новости, като цитира неназовани източници. Никой обаче не разкрива тайното местонахождение на беглеца.

Миналата седмица парламентът в Киев го свали от власт, след като прие, че той се  е самоотстранил. След това той изчезна безследно. Вчера в. "Дейли телеграф" дори написа спекулативно, че една от възможните му дестинации е България в случай, че е напуснал Украйна по море.

Янукович предизвика масови бунтове в Украйна след отказа си да подпише спарозумение за асоцииране с ЕС. Протестите прераснаха в кървави сблъсъци през февруари, които взеха близо 100 жертви.

След изчезването си новата украинска власт обяви Янукович и някои от най-приближените му хора за международно издирване, като ги обвини за смъртта на цивилни граждани.

Самият Янукович заяви, че се смята за законен президент на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.  В изявление, получено от агенцията, се казва: "Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Както и по-рано, смятам себе си за законен държавен глава на Украйна, избран на основата на свободното волеизявление на украинските граждани. Не мога да остана безучастен към трагичните събития в моята родина. Смятам, че подписаното от мен и лидерите на украинската опозиция в присъствието на уважавани западни партньори споразумение за преодоляване на кризата в Украйна не е изпълнено. Екстремизмът остава по улиците на много градове. По мой адрес и по адрес на мои съратници се отправят заплахи за саморазправа. Принуден съм да помоля властите в Русия да осигурят личната ми защита от действията на екстремисти."

Янукович допълва, че това, което се случва в парламента в Киев, няма легитимен характер. В момента Върховната Рада обсъжда предложеното вчера ново правителство, което трябва да изведе Украйна от кризата.