Хакер е успял да проникне в компютърната система на пречиствателна станция близо до Тампа, щата Флорида, в безуспешен опит да зарази питейната вода, съобщиха световните агенции, като се позовават на местните власти, цитирани от БТА.

Инцидентът станал в петък, когато хакерът проникнал в компютър на служител в станцията чрез програмата за отдалечен достъп Team Viewer и дал команда за увеличаване на количеството на натриева основа (NaOH или, казано просто - сода каустик) във водата.

Действията на хакера обаче навреме били забелязани и опасността била избегната. Натриевата основа се неутрализира с киселините, като в резултат на реакцията се получават соли и вода. Затова тя обикновено се използва в малки количества за контролиране на киселинността на водата, но в по-висока концентрация я прави опасна за пиене.

Местните власти увериха, че няма опасност за здравето на 15-те хиляди жители на градчето Олдсмар, в което е разположена пречиствателната станция.

Си Ен Ен цитира местен шериф, че хакерът се е опитал да увеличи концентрацията на содата каустик повече от 100 пъти - от 100 единици на милион на 11 100 единици на милион - но операторът на съоръжението веднага я е намалил.

Шерифът Боб Гуалтиери каза още, че не е ясно дали хакерът е действал от района на Олдсмар, дали - от друго място в САЩ или от чужбина.

Той посочи и че са трябвали от 24 до 36 часа на опасната вода да стигне до чешмите на хората.

В разследването участват ФБР и Сикрет сървис - службата за сигурност на висшите политици и за борба с фалшификациите на пари.

Пораженията от тази концентрация на содата каустик по хранопровода и стомаха биха могли да бъдат почувствани до седмици след поглъщането ѝ, а да убият човек - до месец, отбелязва Си Ен Ен.