Столичният общински съветник от "Демократична България" и бивш кандидат-кмет на града Борислав Игнатов се похвали във фейсбук с проект за парк - но не в София, а в третия по големина румънски град Клуж-Напока.

"Извън политическите ми и обществени каузи, отдавна ми се проектираше парк или градина, за да отпусна въображението и идеите си в една зелена и приятна посока извън злободневието ни", коментира Игнатов в социалните мрежи.

Проектът за парка се казва "Убежище на 5-те елемента", като ключовата цел е да се запазят съществуващите влажни зони и да се ограничи достъпът до тях, за да се запазят животинските и растителни видове, а в останалата част на парка се прави допълнително озеленяване, алейна мрежа, спортни и детски площадки, открити фитнеси и веломашрути.

Архитектът отбеляза:

"През цялото време, докато работех по тези идеи, си мислех за разликите между България и Румъния и за това колко бързо се отдалечават напред румънците във всяко отношение, но това е отделна тема."

Българи логично попитаха общинския съветник защо не работи по подобни проекти у нас.

"Защото в София такива задачи се възлагат с обществени поръчки, а не с архитектурни конкурси", отговаря той.

"В София такива идеи са невъзможни при това управление. За това се кандидатирах - за да го променя, но Фандъкова спечели."