Швейцарската фирма Competitive Corporate Intelligence (CCI) ще внесе писма за намерение за участие в процедурата за проследяване на операциите с активи на Корпоративна търговска банка. В началото на ноември парламентът прие решение, в което задължи БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица. От своя страна БНБ издаде подобни препоръки и към Фонда за гарантиране на влоговете.

Подготвяме документите и всеки момент ще внесем официални писма в БНБ и във Фонда за гарантиране на влоговете, за да заявим интерес пред тези държавни институции. В скоро време очакваме да се обявят и критериите, по които да се избират тези компании, коментира адвокатът Александър Пелев, който е представител на фирмата за България.

Още не е обявен конкурс, но пускаме писма за интерес, след това ще изчакаме какво ще обявят държавните институции, добави той.

Пелев коментира идеята за законодателни промени, които да отменят прихващанията на кредити с цесии на депозити в КТБ така:

Цесиите са законосъобразни гражданскоправни сделки и като юрист не ми е известно да е допустимо с обратна дата с промяна в един закон държавата да отмени действията им.

Но когато става въпрос за сделки, които са нищожни и по някакъв начин се извърши преценка, че с тях се цели заобикаляне на закона. Ако става въпрос за сделки, чиято видима цел е заобикаляне на закона, ако с една такава операция по цесии единственото, което е последвало, е да бъде разделен един депозит, който е с размер над тези, които са гарантирани по закон, с цел отделните му части да слязат под размера на гарантирания максимум, тогава това може да се счита за заобикаляне на закона и такава сделка да бъде обявена за недействително, обяснява Пелев.

Според него ако на база на сделката е извършено прихващане с насрещно задължение на кредитополучател към банката това не може да бъде оспорено.

"Има виждане, че с тези цесии по някакъв начин са увредени интересите на кредиторите, в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете, но това не може да има предимство пред основни принципи на правото и на защита на правата на човека", категоричен е Пелев.

Ако по някакъв начин бъдат засегнати тези гражданско-правни отношения и има увредени права на собственост и други права на гражданите, това сигурно ще повлече значителен брой производства срещу България като държава в Европейския съд по правата на човека, смята юристът.