Вероятно това е началото на третата вълна.

Така министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира по време на седмичния брифинг на щаба за борба с коронавируса увеличаващият се от седмица брой на заболелите с COVID-19.

Все пак той направи уговорката, че вирусът е непредвидим и често ни е опровергавал досега. Но „тенденцията е обърната за последната седмица“ – над 5000 са потвърдените положителни случаи, над 3000 са излекуваните заболели.

Ако заболеваемостта надскочи 200 на 100 000 души, тогава щабът имал готовност за моментална реакция и за нови мерки. На този етап такива не се налагали.

„Открих една тъжна закономерност в обществените реакции по отношение на мерките. Когато ги затягаме, се говори, че пречим на икономиката, когато разхлабим, се говори, че нас не ни е грижа за здравето на хората. Изключиелно неприятно е това, което се говори в общественото пространство. Ние плащаме изключително висока лична цена и цена като екип“, посочи Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев обобщи: 12 са областите в червената зона по заболеваемост, други 12 - в оранжевата. В жълтата остават Видин, Добрич, Разград и Търговище.

„Радостното е, че темпът на нарастване все още не е голям“, заяви той.

А ген. Венцислав Мутафчийски направи обобщението в проценти: с 32% е увеличена заболеваемостта за една седмица, или 139-143 на 100 000 души. В болниците има 15 на сто повече пациенти.

Нови доставки на ваксина - кога?

След 5 март може и да започне четвъртата фаза на ваксинацията, предположи министърът. Припомняме, че към момента имунизирано е под 1% от населението.

Днес се очакват 6000 дози от препарата на „Модерна“, а утре 31 200 - на „АстраЗенека“. До края на месеца трябва да пристигнат общо 360 000 дози - 260 000 на „АстраЗенека“ и 100 000 на „Модерна“ и „Пфайзер“/„Бионтех“.

Количествата за март все още не са уточнени, но по предварителни данни очакваме 400 000 дози.

Децата в училище рисков фактор ли са?

В отговор на журналистически въпрос министърът на образованието Красимир Вълчев отчете, че към момента няма данни, от които да може да се направи извод, че връщането на най-малките ученици в клас е допринесло за скока в броя на заразените. Най-малките учат присъствено от 4 януари.

„Спорен е въпросът коя среда допринася за коефициента на заразяване. 650 000 деца са в училищата и няма как това да не е част от веригата на разпространение. От друга страна, изследванията показват, че колкото са по-малки децата, толкова по-малко индивидуално пренасят вируса. Предучилищният и началният етап сравнително малко допринесоха. Ако бяха най-големите преносители, щяхме да имаме бум по 10 000 заразени“, констатира министърът.

А по отношение на пускането и на големите ученици в клас посочи:

„Факт, поехме риск с големите ученици. Може да се откажем от графика, това не ни е самоцел. Решаваме в движение оптимизационна задача с неизвестни параметри. Така че следим на 12 часа ситуацията. Желанието ни е максимум присъствено обучение, но разумно.“

Антигенни тестове в забавачките? Няма да има

Ангелов и Кунчев пък коментираха и броженията сред родителите, след като стана ясно, че от просветното министерство са спуснали към директорите заповед да проведат анкета за масов скрийнинг на децата с антигенни тестове. Тя не бе съпроводена с никакви обяснения от страна на властите - защо е нужно, колко често ще се правят тестове и пр. Такива анкети бяха връчвани и на родителите на деца в детска градина.  

„Разбрахме, че сме направили комуникационна грешка“, призна здравният министър.

Кунчев допълни, че е станала и друга грешка - здравните власти нямали намерение да тестват деца в детските градини, а само в училищата. Посочи още, че който имал въпроси - можело да попита. А който не иска детето му да бъде тествано, просто трябвало да отметне това в графата на анкетата. Не даде обаче повече разяснения, освен че, да - методът е инвазивен (взема се материал от носоглътката), но не крие риск за детето. „Това е скрийнинг“, посочи само той. А целта - да се изведат заразените от училищната среда.

На днешния брифинг стана ясно още, че ЕК иска от България да отмени забраната за износ на някои медикаменти, както и на кислород. Ангелов обаче заяви, че това може да се случи само ако се установи, че няма недостиг в страната. Лично щял да обясни това в Брюксел и да проведе разговори относно количествата и сроковете за доставката на още ваксини.

В отговор на въпрос ще бъдат ли пуснати спортните запалянковци на трибуните и по-опасни ли са стадионите от моловете, министърът даде да се разбере, че отговорът засега е „не“ - феновете няма да се връщат на стадиона. „Това, което ни притеснява, е темпераментът на футболните привърженици, който е различен от темперамента на посетителите в мола“, заяви Ангелов.