Вариантът на коронавирус, открит за първи път в графство Кент, Югозападна Англия, може да се превърне в доминиращ щам в света, прогнозира ръководителката на програмата за генетично наблюдение на Обединеното кралство, цитирана от Би Би Си. По думите ѝ британският вариант е „помел страната“ и „най-вероятно ще обхване света“.

Вариантът от Кент вече е установен в повече от 50 държави. За първи път беше открит през септември 2020 г. в Югоизточна Англия и с бързото му разпространение правителството обоснова локдауна през януари.

Според Пийкок вирусът ще продължава да мутира и може би ще престане да разболява хората, но това може да продължи още 10 години.

Сегашните ваксини са създадени за по-ранни варианти на коронавируса, но учените смятат, че те все още работят срещу новите варианти, макар и не толкова добре.

Консорциумът Covid-19 Genomics UK е мрежа от организации и лаборатории, която и в момента анализира близо 30 000 положителни проби на ден, съобщава Би Би Си.

През последните седмици беше обяснено, че около 5-10% от положителните тестове са избрани на случаен принцип, за да бъдат изпратени за по-нататъшен анализ на генома, но консорциумът казва, че има за цел да анализира генетично всеки положителен тест за коронавирус.

Пийкок каза, че много малък брой от новите варианти на вируса имат „специални характеристики“. Те могат да ги направят по-лесно предаваеми, способни да избягват имунния отговор и потенциално да причинят по-тежко заболяване.