Актрисата от „Мандалорецът“ Джина Карано, която изигра ролята на ловеца на глави Кара Дюн, бе уволнена от продукцията заради „отвратителни и неприемливи“ съобщения в социалните мрежи, в които сравнява отношението към републиканците в Америка с репресиите, които евреите са изпитали на гърба си по времето на нацистка Германия. Това обяви „Лукасфилм“, цитиран от „Гардиън“.

Бившата състезателка по ММА и звезда от филмите „Дедпул“ и „Мокри поръчки“, която имаше значителна роля в двата сезона на сериала по „Междузвездни войни“, е написала скандалния си коментар в Instagram. Той вече не е достъпен:

„Евреите бяха бити по улиците не от нацистки войници, а от съседите им... дори от деца... Тъй като историята се редактира, повечето хора днес не осъзнават, че за да стигнат до точката, в която нацистките войници лесно биха могли да съберат хиляди евреи, правителството първо кара съседите им да ги мразят просто защото са евреи. Това по какъв начин се различава от омразата към някого заради политическите му възгледи?“

Това не е първият път, в който Карано е навлизала в центъра на водовъртеж в социалните медии. Тя бе критикувана заради подигравките си към хора, които заявяват с какви местоимения биха предпочитали да се обръщат към тях (той/тя/те), като постави думите beep/bop/boop в своя профил в Twitter.

През ноември пък актрисата сподели конспиративни теории за резултата от президентските избори през 2020 г. в САЩ. Карано се подиграва и на носенето на маски за защита срещу COVID-19. 

Ето и изявлението на „Лукасфилм“.

„Джина Карано понастоящем не е на работа в „Лукасфилм“ и няма планове да бъде в бъдеще. Въпреки това публикациите й в социалните медии, които принизяват хората въз основа на тяхната културна и религиозна идентичност, са отвратителни и неприемливи.“

Изявлението идва след активна кампания на фенове на сериала под хаштага #FireGinaCarano („Уволнете Джина Карано“). Актрисата е освободена и от агенцията, която я представляваше - UTA.

През декември „Лукасфилм“ обяви създаването на нов сериал, подобен на „Мандалорецът“ (тоест встрани от централната сага с фамилията Скайуокър), като неговото име е „Рейнджърите на Новата република“. Студиото все още не е обявило актьорския състав, но въпреки че вече изграденият персонаж на Карано би се вписал добре в историята, по всичко личи, че зрителите няма да гледат нови приключения с участието на Кара Дюн.