С една година се удължават сроковете за съставяне на техническите паспорти на строежи в зависимост от категорията на строежа, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

С изменението и допълнението на Наредба №5 от 2006 г. се предлага сроковете за сградите от първа, втора и трета категория, където попадат повечето жилища в градовете, да се удължат до 31 декември 2015 г. За сградите от четвърта категория - до 31 декември 2017 г., и от пета категория - до 31 декември 2019 г.

Паспортите съдържат техническа информация за сградата - година на строителство, вид строителство, информация за сеизмичната устойчивост на сградата, мерки за поддържане на нейната сигурност и безопасност, както и информация за всички извършени строителни и ремонтни работи след въвеждането на сградата в експлоатация, както и предписания за необходими ремонти.

Независимо, че през 2012 г. бяха удължени сроковете за съставяне на технически паспорти на строежите, през последния месец в министерството се получиха писма от областни и общински администрации, както и от граждани с предложения за удължаване на срока за съставяне на технически паспорти на строежите, обясняват от строителното министерство.

Основните причини за искане на отлагането са недостатъчно финансови средства. Според оценка на експерти, издаването на технически паспорт ще излезе между 300 и 500 лв. на апартамент.