Гвинея отново обяви "епидемична обстановка" от хеморагичната треска ебола, пет години след края на предишната епидемия, след потвърдени седем случая на болестта в югоизточната част на страната, от които трима са починали. 

Това съобщи днес шефът на гвинейската здравна служба Сакоба Кеита, цитиран от Франс прес и БТА.

Снощи здравният министър Реми Ламах съобщи за четирима починали. Здравните власти не уточняват засега защо броят на починалите е коригиран на трима.

Световната здравна организация (СЗО) бързо ще изпрати ресурси, включително и ваксини, за да помогне на Гвинея, да се справи с новата поява на ебола, официално потвърдена днес, заяви представителят на СЗО в Конакри.

"Ще разгърнем бързо необходимия капацитет за подкрепа на Гвинея, която вече има богат опит". 

Това каза професор Алфред Джордж Ки-Зербо пред журналисти след среща със здравните власти на Гвинея, която през 2013 г. бе засегната от най-тежката епидемия от ебола.

ДР Конго потвърди четвърти случай на ебола в провинция Северно Киву, където вирусът се завърна на 7 февруари, заяви днес здравният министър на провинцията Йожен Нзанзу Салита, цитиран от Ройтерс.

Здравни работници са открили нов случай на ебола в ДР Конго половин година след като последната епидемия в страната от тази опасно заразна болест бе обявена за овладяна, предаде ДПА.

Съпругата на мъж, прекарал ебола, потърсила лечение в медицински център в източната част на ДР Конго, която бе огнището на последната епидемия. Впоследствие жената починала и било установено, че тя е била заразена с вируса.

СЗО съобщи, че местни здравни работници вече работят за спиране на разпространението на смъртоносната болест. Вече са открити над 70 души, които може да са били в контакт с починалата жена.

Предишната епидемия от ебола в ДР Конго - десетата по рода си в централноафриканската държава - продължи близо две години. Близо 2300 души починаха, а 1162 заразени оздравяха.