Бившият финансов министър от кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов заяви, че при гласуването на запазването на плоския данък, неговата политическа сила едва ли не е спасила коалиционния кабинет. 

"Ако този плосък данък не беше налице, какво щеше да се случи с това правителство - щеше да има колизии", демонстрира той голяма загриженост за съдбата на кабинета. 

"ДПС е доказало, че е последователна политическа сила и водена от реакционно поведение не може да избере гласуване против, за да се прояви като опозиция", обясни Чобанов пред Нова тв.

"Тезата че сме подхлъзнали правителството, може да се противопостави тезата, че сме го спасили", обобщи бившият финансов министър и нов политик от ДПС.

Той даде и оценката си за ситуацията: "Крехко правителство, което все още не е постигнато вътрешна координация и четирите партии са с различни възгледи. Г-н Местан при откриването на страната каза, че принципни и важни за страната въпроси не могат да бъдат взети без ДПС".

Според него ако бъде изпипано юридически е добре прихващанията за цесиите за КТБ да бъдат отменени. "Иначе зад тази маса на несъстоятелността няма да остане нищо". 

"Ако бъдат признати всички прихващания, няма да останат здрави активи. Важно е да остане нещо в масата на неъстоятелността", смята Чобанов.

Той даде да се разбере и че не усеща някаква лична отговорност за случилото се с банката.

"Идея какво се случва имах най-малкото, след това което написа през 2013 г. в. Капитал, за което ги поздравявам", обясни Чобанов.

Той се похвали, че преди неговото правителство в КТБ имало 860 млн.лв. пари на държавни предприятия в КТБ. "Ние намалихме тези пари до 240 млн. лв.Виждате каква е разликата. Ако бяха първоначалните, много трудно щяхме да ги върнем", заключи с удовлетворение Чобанов.

"Не си спомням някога Делян Пеевски да е бил ангажиран с мениджмънта на тази банка", така бившият министър и настоящ депутат от ДПС коментира въпроса за евентуална съпричастност на колегата си от ПГ на ДПС Пеевски.

Чобанов на няколко пъти повтори, че първо всичко е било написано във в. "Капитал". Напоследък от ДПС многократно хвалят публикациите на вестника, лично лидерът на партията Лютви Местан го цитира. През седмицата издателят на "Капитал" Иво Прокопиев изрази известно притеснения от този тип цитиране. Чобанов така обясни, че не е имало медийна атака точно преди началото на кризата в КТБ. "Един път като е написано, то си остава информация за всички. После прокуратурата започна своята проверка доколкото си спомням по сигнал на Протестна мрежа".

Проблем в държавните институции все пак е имало, стана ясно от думите на Чобанов. И това е било в действията на банковия надзор.

"Тук виждам отговорността. Тя е първата институция, която да каже тук се случват определени практики. Както ДПС, така и аз се надявам да разберем истината", обясни Чобанов.

Той се похвали още, че се чувства много добре в ДПС.

"Абсолютно добре се чувствам в ДПС. Атаките, че съм еничар и тогава, и сега посрещам с усмивки", каза новият политик от ДПС, след като обясни, че партията му защитава правата на всички хора.