От "Протестна мрежа" днес остро реагираха на все още неофициалната информация, че управителят на БНБ Иван Искров ще подаде оставка от поста си като в замяна бъде назначен за представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие. Във вторник Искров беше засечен от репортери в Министерския съвет. Срещата му с премиера Бойко Борисов беше потвърдена неофоциално, но подробности не бяха дадени.

"Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ", питат сега от "Протестна мрежа".

Ето и пълния текст на изявлението:

Довчера управляващите посочваха вината и отговорността на гуверньора на БНБ за уронването на доверието в централната банка – днес, правят сделка с него бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за търговия и развитие.

Мълчанието му ли купуват кръгове и среди, замесени в аферата КТБ?

В коалиционното споразумение за управление ГЕРБ и РБ декларираха, че обединяват усилията си за стабилизиране на институциите и предотвратяване на срастването на икономическа, политическа власт и съдебна власт против интереса на гражданите.

Историята на КТБ – наричана банката на властта, е символ на това срастване.

Как вината и отговорността на Искров за „ изпускането“ на КТБ са заменени от компенсиране на оставката му с пост в международна финансова институция.

Ние, от Протестна мрежа, възразяваме срещу договорки, целящи избягването на отговорността на управителя на централната банка за случилото се с КТБ.

Какво предлага правителството – докато всички плащаме милиарди за безобразието КТБ, Искров да бъде пратен на блага почивка в Солун.

Тази сделка е част от модела, срещу който протестирахме цяла година.

Спрете това назначение – то представлява арогантно погазване на чувството за справедливост на гражданите.

Преди това от "Протестна мрежа" реагираха и против назначаването на дясната ръка на Цветан Цветанов в МВР при предишния кабинет на ГЕРБ Станимир Флоров за шеф на ДАИ. По-късно стана ясно, че Флоров се отказва от назначението.