До края на деня ГЕРБ ще е събрала 500 000 подписи за провеждането на референдум за изборните правила, увери лидерът Бойко Борисов в четвъртък.
Така ГЕРБ ще изпълни ангажимента си към инициативния комитет начело с проф. Георги Близнашки, който се нае да събира подписите. Борисов обеща, че ще връчи подписи на представители на комитета в петък сутрин.
Управляващите ги е страх по принцип от гражданите, смята лидерът на ГЕРБ. ”Гражданска война поради тази причина не може да стане”, заключи той.
Предложението за провеждането на референдума за изборните правила заедно с европейските избори през май дойде от президента Росен Плевнелиев. То получи подкрепата на ГЕРБ и на Реформаторския блок, но не и на управляващите партии.
Преди ден с гласовете на мнозинството правната комисия в Народното събрание отхвърли предложението за референдум. Общо 6 депутати бяха "за", но с 8 гласа "против" БСП и ДПС надделяха.
Председателят на комисията Четин Казак (ДПС) обясни, че предложеният от президента въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" е недопустим, защото става дума за основно право на българите за избор, залегнало в конституцията.
Според Казак по третия въпрос на Плевнелиев ("Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?")  "нито един софтуерен специалист не може да се подпише за гаранция за тайната на вота".
Първият въпрос на президента ("Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?") вече бил залегнал в Изборния кодекс, защото и в момента имало регламентирани случаи на мажоритарен избор.
Така идеята на президента референдумът да се проведе заедно с евроизборите през май едва ли ще може да бъде реализирана.
Плевнелиев отвърна на удара с очаквано частично вето върху Изборния кодекс. Той не харесва начина, по който е решен въпросът с електронното гласуване (или по-скоро липсата му), цензът на членовете на ЦИК и мажоритарният вот.
”Така е преценил, така е решил. Знам, че този Изборен кодекс е старият Изборен кодекс и че лъжеха 8 месеца обществото, че ще правят нов Изборен кодекс, за да отдалечат колкото може повече времето от избори. Това е безспорната истина. Г-жа Манолова лъга, лъга, лъга, какви ли пиари не си прави с неправителствените организации и накрая същият кодекс – уж нов”, коментира Борисов президентското вето.