Грузинският премиер Гиорги Гахария заяви в четвъртък, че подава оставка поради разногласия с управляващата коалиция относно задържането на Ника Мелия - председателя на опозиционната партия Обединено национално движение (ОНМ).

"Вчера съдът разпореди лишаването от свобода на Мелия като превантивна мярка. Това е човек, който никога не е почитал особено грузинското законодателство, който на 20 юни (2019 г.) призова нашите гражданите да щурмуват парламента. Но въпреки това твърдата ми позиция е, че е недопустимо да се раздава правосъдие на едно лице, ако това създава риск за здравето и живота на нашите граждани или създава възможност за политическа ескалация", заяви Гахария по време на брифинг, излъчен на живо от телевизия "Имеди", цитирана от ТАСС. "Изхождайки от факта, че за съжаление не успях да постигна консенсус с екипа си по този въпрос, реших да напусна поста си," каза той.

Решението на съда идва на фона на продължителна политическа криза в Грузия, започнала след парламентарните избори през октомври 2020 г., на които се смята, че са извършвани нередности. Всички опозиционни партии бойкотират парламента и избраните от тях депутати отказват да заемат местата си.

Гахария смята, че оставката му "ще помогне за намаляването на нивото на поляризация в политическото пространство на страната", тъй като е сигурен, че поляризацията и конфронтацията са "най-големият риск за бъдещето на страната, нейното развитие и способността да се справи с всякакви кризи. "

По-рано в четвъртък полицията се опита да задържи ръководителя на опозиционната партия ОНМ, основана от бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Мелия се укрива в сграда на партията вече трети ден, където присъстват лидери и поддръжници на други опозиционни партии. Не е имало сблъсъци между опозицията и силите за сигурност.

Делото срещу Мелия

Градският съд в Тбилиси разпореди задържането на Мелия в сряда. Според прокуратурата той е отказал да плати гаранция в размер на 40 хиляди лари (над 12 хиляди долара) заради организирането на опита за щурм на сградата на парламента по време на безредиците на 20 и 21 юни 2019 г. Политикът определя случая за политически мотивиран и не възнамерява да се съобрази с решението на съда.

Наказателното дело срещу Мелия, който оглави "Обединеното национално движение" през декември 2020 г., беше образувано през юни 2019 г. Още тогава съдът го пусна под гаранция и му нареди да носи електронна гривна, но през ноември 2020 г. на протестен митинг срещу резултатите от парламентарните избори демонстративно я свали и изхвърли. След това прокуратурата подаде молба до съда да увеличи размера на гаранцията, което Мелия отказа да спази. Ако той бъде признат за виновен, го грози до шест години затвор, допълва ТАСС.