Председателката на парламента Цвета Караянчева днес реши да „изпревари“ БСП и първа в началото на пленарното заседание направи предложение за изслушване на премиера Бойко Борисов и кметицата на София Йорданка Фандъкова - за случая със загиналото от ток дете в София.

Очевидната демонстрация приключи с гласуване „против“ изслушването - от депутатите от ГЕРБ и партньорите им от парламентарното мнозинство. Въпреки че формално идеята е на Караянчева. 

Днес е третият от три пленарни дни, в които заседанието на депутатите започва с тази тема. БСП още вчера заяви, че ще настоява за изслушване и поява на Борисов в Народното събрание, където не е стъпвал от близо година. Избраникът от левицата Георги Свиленски възрази от трибуната - в отговор на реплика на Даниела Дариткова от ГЕРБ от нейно медийно участие. Според нея всички въпроси на опозицията към премиера били в разрез с правилника на Народното събрание и Конституцията - затова Борисов не се явявал на парламентарен контрол. 

Свиленски се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Вие сте стожер на правилника и не трябва да допускате да бъдат връщани въпросите и питанията на опозицията, защото те касаят пряко управлението на държавата. Няма как въпроси, които касаят управлението на държавата, да бъдат противоконституционни.“

Караянчева обаче настоя, че от левицата не задавали въпроси, на които да получат отговори, а „за да се води статистика, че се задават въпроси на премиера“. 

„По повечето от въпросите вашите колеги не са се възползвали от чл. 107, с който могат да протестират пред председателския съвет. Има оставени неотговорени, защото вашите колеги не са ги преадресирали. Нямат интерес към тези въпроси, а по-скоро да се води статистика, че се задават въпроси към премиера“, позова се председателката на парламентарния правилник защо тя самата не допуска лично премиерът да отговаря по различни теми, а иска от опозицията да задава въпросите си към министри. 

Реагира ѝ Крум Зарков от БСП: „Срамно е! Разбирате ли. Няма здрав разум в страната, който да не разбира, че прикривате министър-председателя“. 

Справка на Клуб Z показва, че в 12 от 17 случая (три от които заради смъртта на детето в София) Борисов не е бил „допускан“ от мнозинството да отговаря по теми, сред които са: „технологичните параметри на договаряните ваксини, в т.ч. количества ваксини, изисквания към тяхното транспортиране и контраиндикациите за тяхното приложение“ и други теми, свързани с пандемията от коронавирус; „противоречаща си информация от членове на Министерския съвет относно опасност от предстояща мащабна водна криза в България“; „отношенията с Република Северна Македония в контекста на подготовката за начало на преговори на страната за членство в Европейския съюз“ и др.

В парламентарния контрол Караянчева не е пуснала въпроси на теми като работата на ДАНС (агенцията е под шапката на министър-председателя по закон), решение на Министерския съвет за кандидатите за европейски прокурор, отново отношенията със Северна Македония и др.