Върховният касационен съд насрочи за 1 март разглеждането на делото на ПП "Гражданска платформа Българско лято", съобщават оттам.

Това става, след като прокуратурата веднъж се оказа нередовно призована на първото дело пред СГС, а от втори опит Градският съд регистрира партията на Божков. Но това бе протестирано от държавното обвинение (което също е страна в този тип производства, б.р.).

Както Клуб Z писа, Божков, който е обвиняем за редица престъпления - от данъчни, през поръчкови убийства до изнасилвания и незаконно държане на културни ценности, заплаши, че влиза в политиката. След което се проведе учредителното събрание на "Българско лято" онлайн.

Аргументите на държавното обвинение са свързани именно с редовността на въпросното учредяване.

Сега, дори делото да мине само в едно съдебно заседание на втора инстанция пред ВКС, срокът за произнасяне на върховните съдии е 14-дневен. Тяхното решение ще бъде окончателно.

Но, както стана ясно вчера и от апела на Васил Божков към Слави Трифонов, "Българско лято" вече не може да се регистрира и да участва самостоятелно в предстоящите парламентарни избори на 4 април. Срокът за записване в ЦИК бе до 17 февруари.

Ето и съобщението от ВКС:

"Във Върховния касационен съд бе образувано т. дело № 346/2021 г. по протест срещу решението на Софийския градски съд по ф. д. № 2/2021 г. за вписване на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ в публичния регистър на политическите партии.

Системата за случайно разпределение на делата определи състав на II търговско отделение да разгледа делото.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 01.03.2021 г. от 11.00 ч. в зала № 16."