Софийският RDF инсинератор за отпадъци, търгът за чието изграждане бе обявен в началото на тази година, ще бъде със скъпа стъклена фасада. За това сигнализира общинският съветник от "Демократична България" Борислав Игнатов.

"Изумлението ми като архитект да видя индустриална сграда за пещ, облечена с остъклена фасада като за луксозен небостъргач, е наистина огромно! Не стига това, но е предвиден и остъклен покрив, а цялата геометрия на сградата е “усукана”, за да стане максимално сложна и скъпа за изпълнение! Дори коминът е облицован със скъпи материали!", пише Игнатов в профила си в социалните мрежи.

Плановете за инсинератора, който ще се строи от "Топлофикация-София" на площадката на ТЕЦ "София" зад Централна гара, показват модерна остъклена сграда, не по-различно от множеството бизнес сгради в столицата.

"Да се поръча възможно най скъпата окачена фасада, за да се надуе сумата за "усвояване", е престъпно и не е случайно", смята Игнатов.

 
Той посочва и реално нарушение - в количествената сметка на проекта е написано името на конкретния производител, от когото да се закупи въпросната фасада. Това е по принцип недопустимо при обществени поръчки, в които подобни решения се взимат след конкурс, а не предварително, по проект. Става дума за Schüco (изписано грешно като Shucco), германска компания, един от световните гиганти в остъкляването.

Управляващите от ГЕРБ/СДС в столицата с големи усилия и сериозен отпор от опозицията успяха да защитят строежа на завода за горене на отпадъци. Проектът е спорен, защото на практика ще се появи инсталация за изгаряне на голямо количество боклук съвсем близо до центъра на града. А според противниците на проекта това значи още по-голямо замърсяване на и без това много мръсния въздух в София.

През май 2020 г. общинските съветници от "Демократична България", подкрепени от Борис Бонев от "Спаси София", внесоха предложение за местен референдум искат ли столичани само на 2 км от центъра на София да се появи инсинератор. В мотивите си посочиха, че от изгарянето на отпадъци към замърсяването на въздуха в града ще се добавят 256 т азотни окиси, 64 т серни окиси и 13 т фини прахови частици (ФПЧ).

Парите за строежа на инсинератора се набавят чрез европейски фондове и заем от Европейската инвестиционна банка. Сумата е разпределена така: 180 млн. лева от ЕС и 134 млн. лева заем, който ще се изплаща в продължение на 26 години. Няма да плаща обаче "Топлофикация-София", а Столичната община. 

Столичната община: Обичайно е инсинераторите да са естетически издържани

От общината коментираха първата теза на арх. Игнатов - че избраната по проект фасада е умишлено оскъпяване на проекта, с довода, че е практика по света инсинераторите да бъдат красиви и естетически издържани сгради, особено когато са в самия град.

За пример дадоха инстарацията за горене на отпадъци във Виена, която вчепатлява с интересни форми и ярки цветове по фасадата:

Както и инсинератора в Копенхаген, известен като Amager Bakke или CopenHill, на чийто покрив е монтирана изкуствена ски писта:

По въпроса със споменатата фирма в документите за обществената поръчка, от общината заявиха, че ще направят проверка - и по-късно през деня съобщиха, че описаното в обществената поръчка за елементите не дограмата не ограничава изборът до продуктите само на една фирма. И още:

"Германската фирма „Shucco“ е световният лидер в разработките на профили и технически решения за дограми. Направените от тях технически решения се лицензират и изработват от десетки фирми в света. Указанието към участници е за тези елементи на фасадата да се предвидят технически решения тип „Shucco“, като производителите могат да са различни. Обявената обществена поръчка за инсталацията е за избор на строител, който има правото да избере своя доставчик. В поръчката е записано ясно, че навсякъде, където са посочени стандарти, работни одобрения или спецификации, или други работни еталони, се добавя „или еквивалент“.

Убедени сме, че арх. Игнатов, в професионалното си качество знае, че огромна част от техническите решения при дограмите за окачени фасади са „тип Shucco“ и това не конкретен производител, а техническо решение, което се изпълнява от различни производители."

Отговорът от СО е меко казано странен - фирмата се казва "Schüco" и няма информация да има технически решения тип "Shucco". Съществува стандарт при щепселите с подобно име - Shuko, и той също е германско дело, но в момента се ползва в цяла Европа и няма нищо общо с прозорците или стъклената дограма.

"Явно бъркат електрическите контактите тип Шуко с фасади марка Шуко. Все едно да направите поръчка за коли “тип Мерседес”," коментира арх. Игнатов пред Клуб Z.