Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер разлюля тази вечер Румъния и беше усетено на много места в България. Трусът е бил в 21,15 ч, съобщи Европейският сеизмологичен център.

У нас трусът беше почувстван най-силно в Добрич, Варна и Бургас, както и в Шумен, Силистра, Севлиево, Несебър, Тутракан, Търговище и Пазарджик. 

Земетресението успя да уплаши жителите на южната част на  София, които живеят на високите етажи.

По данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът на труса е на 19 км северно от град Фокшан, окръг Вранча. Градът се намира в Югоизточна Румъния, близо до южната граница на Молдова. 

Епицентърът на земетресението е бил на 40 км дълбочина.

Земетресението е с магнитут 5,4 по скалата на Рихтер. Епицентърът е в Румъния с огнище Вранча на около 400 км североизточно от град София, на около 180 км от границата на България, съобщиха и от Националния институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. За момента няма данни за щети и разрушения. Очакват се вторични трусове, предупреждават от БАН.

На сателитната снимка ясно личи, че епицентърът е извън населеното място - в полето.

Два вторични труса с магнитуд 2.1 по Рихтер са усетени в Румъния в 21,37 и 21,45 ч. Сайтът Live Earthqukes Map съобщава и за земетресение с магнитуд 3,9 по Рихтер в Турция в 21,20 ч.