Петима областни управители ще има Реформаторският блок.

Това са се договорили от Блока с коалиционния партньор ГЕРБ, научи Клуб Z от член на ръководството на РБ. В добавка десните ще вземат и 3/4 от заместник-губернаторите.

Конкретните области все още не са уточнени. Възможно било обаче реформаторите да получат челното място в София-град. Областен управител там е Росен Малинов, назначен от кабинета "Орешарски", бивш депутат от БСП, както и агент "Люляк" на Шесто главно управление на Държарна сигурност.

Промяна в София-област не се очаква да има, тъй като там служебното правителство на Георги Близнашки определи за титуляр седесарят Юлиан Леков.

Както Клуб Z писа от Блока бяха недоволни при назначението на зам.-министрите в кабинета. От там са очаквали да имат поне по един свой представител във всяко ведомство, но не са се разбрали преди това с ГЕРБ. Сътресения пък предизвика едно от малкото им назначения в средния ешелон - това на Орхан Исмаилов (НПСД) за заместник-министър на отбраната. Срещу него се обяви партньорът Патриотичен фронт с мотива, че е представител на протурска партия. 

Затова и този път, по отношение на зам.-губернаторите, РБ е решил да поиска от ГЕРБ квотно разпределение на постовете.

Служебният кабинет пък разчисти пътя към областните управи на новото управление като смени седемнадесет титуляра, настанявайки на тяхно място бивши областни и зам.-областни управители, общинари и др., предимно кадри на ГЕРБ.

Освен София-област, бяха сменени и губернаторите на Стара Загора, Варна, Перник, Силистра, Велико Търново, Габрово, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана, Плевен и Хасково.

Така "вакантните" към момента места са София-град, Бургас (където прокуратурата разследва титуляра Павел Маринов за търговия с власт), Кърджали, Добрич, Кюстендил, Видин, Враца, Ловеч, Пазарджик, Смолян и Ямбол.