30 000 лева. Такава сума реши да отпусне днес правителството на Конституционния съд (КС) „за организиране на визита в Република България на Конституционния съд на Република Северна Македония“.

Това става ясно от резюмираните решения от провелото се по-рано през деня заседание на Министерския съвет (МС), на което отново бяха раздадени милиони левове по различни направления.

За какво точно ще отиде скромната сума за една визита на конституционните съдии от Скопие - от прессъобщението не става ясно. Нито колко продължителна ще е тя, нито какво ще включва. Информация не може да се намери и на сайта на българския КС, който в момента не работи. Институцията няма прес отдел или лице за контакт. От пресслужбата на МС не отговарят на позвънявания.

На този фон кабинетът днес разпореди и отпускането на 25 000 лв. за ремонтни и реставрационни дейности за храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Браниполе, община „Родопи“. Средствата се предоставят на Българската православна църква - Българска патриаршия.

9 000 000 лв. за ремонти

Със свое постановление правителството одобри и допълнителни трансфери в размер на 9,180 млн. лв. по бюджетите на общините Перник, Разград и Аксаково.

Средствата в размер на 4,954 млн. лв., отпуснати на община Перник, ще бъдат разходвани за укрепване на речното корито на двата бряга на р. Струма, в участък с дължина 700 метра и за почистване на речното корито на реката, в участък с дължина 650 м.

С предоставените 1,9 млн. лв. на община Разград ще се извърши ремонт на бул. „Априлско въстание“ в участъка от ул. „Пета“ до ул. „Симеон“ и на бул. „Странджа“ от ул. „Добруджа“ до ул. „Дунав“ в града.

С предоставените 2,326 млн. лв. на община Аксаково ще се извърши основен ремонт на участък от общински път VAR 1031 (от кръстовище с републикански път III-902 до строителната граница на с. Климентово).

500 000 лв. за БЧК

Министерският съвет одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 500 000 лв. за увеличаване на субсидията на Българския Червен кръст.

„Българският Червен кръст изпълнява своята основна мисия да подпомага държавата в случай на бедствия, пандемии и други кризисни ситуации. БЧК със своите служители и мрежа от доброволци оказва непосредствена помощ на пострадали в планината чрез Планинската спасителна служба, както и на нуждаещи, като отговоря на нарастващите потребности от подпомагане на социално слабите и уязвими лица. Служителите и доброволците на БЧК активно са включени в множество дейности, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19, в т.ч. предоставяне на услуги на уязвими хора, на здравни и социални заведения“, се казва в мотивите за решението.

Близо 8 000 000 за СУ

Министерският съвет одобри днес и финансиране в размер на 7 802 200 лева на дейността на Института за научни изследвания в областта на компютърните науки към Софийския университет „Св. Климент Охридски" за 2021 г. Планирано е институтът да бъде включен към обектите на Националната пътна карта за научна инфраструктура.

„В него ще се провеждат научни изследвания в области на компютърните науки като изкуствен интелект, софтуерна сигурност, адаптиращи се софтуерни системи. В центъра ще се обучават докторанти и ще се подготвят млади учени. Основната мисия на компютърното звено ще е да създаде цяло поколение от компютърни учени и инженери в България, като подготвя млади учени и докторанти. Освен това там ще бъдат привличани водещи учени и студенти, които ще подпомагат правителството в осъществяването на политики, свързани с информационните технологии“, посочват от МС.