СИМОНА РУСЕВА 

Чернокожият Рики Джексън (57 г.) е на свобода след прекарани 39 години в затвор в САЩ по скалъпено обвинение за убийство, предадоха световните агенции.

Той е бил осъден на смърт, но нито е извършил престъпление, нито е било намерено оръжието. Натопило го е 12-годишно момче и то под полицейски натиск, става известно сега. Рики Джексън е 18-годишен, когато през далечната 1975 г. чува смъртната си присъда. Тогава обвинението смята за доказано, че той и двама негови съучастници са убили бял янки в магазин за хранителни стоки, в престрелката е била ранена и жена.

Заслугата за  сегашната щастлива развръзка е на разследващия журналист от в . “The Cleveland Scene” Кийл Суенсън. Той публикува историята през лятото на 2011 г., която довежда до повторно разглеждане на делото. Според журналистическото разследване на 19 май 1975 г. 18-годишният Джексън и двамата му приятели, братята Рони и Уили, са се разхождали из Кливленд. И тримата са били примерни младежи, уважавани в квартала. Някой изведнъж започва да крещи, че в близкия магазин е станало убийство при опит за обир. Прострелян бил бял мъж. Рики и приятелите му хукват с надеждата да помогнат. Задържат ги.

Като свидетел, че точно Рики е застрелял жертвата, е призован 12-годишният Еди. Свидетели твърдят, че по това време Еди изобщо не е бил на местопрестъплението. След учебните занятия той е пътувал с автобус към дома си. Пред съда обаче Еди твърди друго. Той вече бил слязал от автобуса и видял как “убиецът” и двамата братя се качили в зелен автомобил и избягали от местопрестъплението. Момчето дори станало свидетел на самото убийство.

Разсведващият журналист Суенсън обаче се добира до данни от следствието. Доведени са седем мъже, свидетелят Еди трябва да посочи убиеца и съучастниците му. Момчето не разпознава Джексън и двамата братя. Извеждат невръстния свидетел и при повторното му вкарване в стаята той посочва безпогрешно и тримата.

Публикацията от 2011 г. прочита и адвокатът Брайън Хоуи и решава да се заеме със случая. Той се среща с Еди, вече възрастен мъж. Някогашният свидетел признава, че е лъгал и пред следствието, и пред съда. Когато не успял да разпознае убиеца и двамата братя, той бил изведен в съседно помещение. Там полицаите му крещяли и го заплашвали. На неговата възраст той нямало да бъде съден за укриване на престъпници, но родителите му щели да бъдат арестувани. Момчето толкова се уплашило, че било готово да каже всичко, което следователите искали да чуят. Така и станало.

Еди, който вече е на 52 години, признал под клетва, че тогава е лъгал. През всичките изминали десетилетия той не можел да се примири с лъжата си.

След произнасянето сега на оправдателната присъда и след прекарани 39 години зад решетки Рики Джексън  заявил пред репортери: “Благодаря на Еди, че намери сили и кураж да признае лъжите си. Не изпитвам омраза към него. Следователите са го пречупили, той не е имал избор.”

Рики чува в съда оправдателната присъда.


Попитан как мисли да устрои живота си на свобода, той отговаря: “Толкова дълго бях в затвора. Никога не съм преставал да вярвам, че истината ще излезе наяве. Този щастлив ден настъпва, но не знаеш с какво да се заловиш. Сега съм просто радостен, че мога да гледам хората в очите. Какво ще правя? Още не знам.”

Със сигурност Рики Джексън ще получи обезщетение в размер на милиони долари. Но, те няма да му върнат младостта, нито ще заличат преживяното в продължение на 39 години в килия за смъртен.

"Смъртникът" излиза на свобода.