Председателят на Европарламента Давид Сасоли поиска днес на ЕС да бъдат дадени нови правомощия в политиката по здравеопазването, за да е по-подготвен при бъдещи пандемии.

Това стана малко преди започването на видеоконференцията между европейските държавни и правителствени ръководители, посветена на борбата с COVID-19.

За дааването на нови правомощия трябва да бъдат променени основополагащите договори на Общността, изтъкна Сасоли.

„Не може да бъде табу намесата ни в договорите“, категоричен бе той.

Председателят на ЕП допълни, че именно сега трябва да бъде направен трансферът на компетенции. Точно това според него искат европейските граждани и то е защита на тяхното здраве чрез истинска европейска политика. Сасоли определи момента като подходящ.

Той поиска прозрачност на договорите за производство и доставка на ваксини, а също така в страните членки да бъдат развити мощни вериги за тяхната доставки. Това по думите му е спешно и не е въпрос на пари, а на воля.

Сасоли каза още, че е необходима европейска политика и за връщането на свободното движение, като посочи, че ваксинационният паспорт може да бъде инструмент за отваряне на границите. Той похвали Еврокомисията за писмата до  шест страни от ЕС, въвели твърде строги според Брюксел ограничения.

В отговор на въпрос Сасоли определи като погрешен пътя, по който е тръгнала Унгария, купувайки китайски ваксини извън колективно договорените от ЕС. Унгария договори самостоятелно и руски ваксини. Шефът на ЕП е против двустранни споразумения, които биха могли да попречат на действията на европейско ниво, както и на гаранциите за сигурността.