СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Акварел, рисуван от Адолф Хитлер, беше продаден за 130 000 евро на търг днес в град Нюрнберг, Бавария.

“Очаквахме, че творбата ще се продаде скъпо, но не сме и предполагали, че ще се стигне до такава сума”, заяви Катрин Вайдлер, собственичка на аукционната къща “Вайдлер”. Според нея високата цена се дължала не на последно място и на оригиналната квитанция от продажбата на акварела през далечната 1916 г.

Творбата “Гражданското в Мюнхен” (службата за гражданско състояние към общината в баварската столица – б.а.) е със скромните размери от 28 на 22 сантиметра. Кой е новият собственик, не се знае.

Катрин Вайдлер предполага, че е състоятелен човек от държава от Близкия изток. 

За акварела са наддавали 12 кандидати, но само двама от тях са присъствали в залата. Спечелилият търга не е бил сред тях.

Собственички на “Гражданското в Мюнхен” са били две сестри на възраст над 70 години, уточняват от аукционната къща. Техният дядо е купил картината през 1916 г. от галерия в Мюнхен. Той, както и наследничките му, са запазили оригиналната фактура от покупката преди 98 години. Съхранено било и писмено уверение на шефа на тогавашната частна канцелария на Хитлер Алберт Борман, че творбата е истинска.

Това не е първият случай на наддаване за картина на бъдещия фюрер на Третия райх. Интерес към творчеството на Адолф Хитлер проявяват колекционери както от Германия, така и зад граница. 

Във ФРГ има забрана единствено за търговия с картини, на които са изобразени хитлеристки символи като например свастика.
Известно е, че като младеж Хитлер се е увличал по изобразителното изкуство. През 1907 г. 18- годишният Адолф кандидатства за рисувалното училище към виенската Академия по изкуствата, но се проваля на приемния изпит.

Той обаче не се отказва от рисуването. За да се издържа, продава свои картини из виенските улици, рисува и пощенски картички. Дори се твърди, че по това време талантливи майстори на четката евреи са му се подигравали и така у Хитлер се зародила омраза към евреите.