"Ако това се случи, това е сделка по законите на мафията. Там той ще мълчи за всичко, което знае."

Това заяви депутатът от БСП Георги Кадиев пред bTV по повод твърдения в медиите, че  управителят на БНБ Иван Искров се готви за пост в Черноморската банка за търговия и развитие. Очаква се Искров да подаде оставка до края на ноември, след което ще бъде изпратен като представител на България в Черноморска банка, писа в петък Mediapool. Мандатът на управителя изтича официално през 2015 г. 

Оставката на гуверньора на БНБ беше поискана публично заради кризата в КТБ от управляващите от ГЕРБ, включително от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Георги Кадиев подчерта, че Искров трябва да подаде оставка, защото е отговорен и за срива на доверието в Централната банка, но не и да бъде компенсиран.

"Какво е доверието на българското общество към централната банка? Нулево. И кой е отговорен? Естествено, че управителят", заяви Кадиев.

По думите му "тези, които го спасяват, също са част от схемата, включително тези, които са управлявали през периода от 2011 г. нататък". Депутатът от БСП определи поведението на БНБ и държавата към КТБ и Първа инвестиционна банка като "двоен аршин". ПИБ също беше обект на атаки през лятото, което доведо до масово теглене на депозити.

"Не може компрометирани хора да бъдат изпращани на някакви позиции, защото така компрометират собствената си държава. Той е компрометиран от собствените си решения", коментира още Кадиев. И добави: "Петър Чобанов (финансов министър в кабинета "Орешарски" - б.р.) да не се прави, че не знае какво е станало".

Бившият  зам.-министър на финансите Кадиев коментира и как ще бъдат разпределени парите от заема, който ще бъде взет от държавата. Според него 2 милиарда ще отидат за изплащане на гарантираните депозити в КТБ, а 900 милиона лева за рефинансиране за Първа инвестиционна банка. Още 1,6 милиарда - за да се покрие несъбираемостта на приходите.

Според Кадиев обаче въпросните 1,6 милиарда не са достатъчни, за да компенсират дупката в бюджета.