"Близо 1 милион кубика дърва е незаконната сеч годишно в България."

Това съобщи пред Нова тв замеделската министърка Десислава Танева. Според нея незаконната сеч у нас намалява, но "при всички случаи има голям проблем и той е постоянен". По думите на Танева при сравнение на докладите на природозащитната организация WWF от 2007 г. и сега, се вижда, че вече има по-малко случаи на незаконно изсечени дървета и нарушения при търговията с дървесина. Танева заяви, че обществото става все по-непримиримо към този проблем и борбата не трябва да е само на неправителствените организации. 

В пакета от мерки, които министърката представи, се предвиждат допълнителни 173 мобилни екипа за контрол на добива и търговията с дървесина. Всеки от тях ще бъде командирован в други териториални поделения, за да бъде избегната локалната зависимост, коментира Танева. 

 "Екипите ще спират колите, които превозват дървесина, за да установят дали е законно добита и дали имат всички документи", уточни министърката. - Ако се установи нарушение, дървесината ще бъде конфискувана"

Танева потвърди, че съществува корупционна схема „19/45“ - на 19-о число всеки месец шестимата шефове на горски предприятия носели 45 000 лева на ръка в земеделското министерство:

"Тъжната истина е, че подобна практика в горския сектор и мениджмънта на отделни горски предприятия е на практика публична тайна. Аз съм получавала и допълнителни сигнали как са събирани конкретни суми. Затова призовавам всеки, който е попаднал в ситуация, в която, за да работи съответни директори му искат определени суми, много моля, говоря най-отговорно от името на политическия кабинет, това не е практика, сигнализирайте съответните органи."