"Има буре с динамит, върху което седим." 

С тази реплика образователният министър проф. Тодор Танев коментира пред бТВ защо българските ученици не разбират какво пише в учебниците. 

"Напластява се огромно обществено недоволство срещу начина, по който се третира вкарването с обувалка на някакви формули по научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето. Едно е да знаеш дата от историята, друго е да преценяваш историческите събития", каза просветният шеф.

Според него средното образование, като че ли се е превърнало във висше заради сложната терминология, с която са пълни учебниците.

Проф. Танев се обяви за ново законодателство, визирайки проектозакона за предучилищното и училищното образование, внесен от бившата зам.-министърка, а сега депутатка от ГЕРБ Милена Дамянова в парламента на 21 ноември. Проектозаконът бе подготвен при предишния мандат на ГЕРБ, но заради предсрочното прекратяване на мандата му, бе осуетено приемането му в Народното събрание. В проекта са нанесени няколко корекции - ГЕРБ са се отказали да въвеждат задължително предучилищно обучение за 4-годишните, но като цяло философията му е същата.

Проф. Танев отрече, че проектозаконът не е бил съгласуван с него.

"Този проект много отдавна го познавам и сме го обсъждали, включително с г-жа Дамянова. Единственото, което не е съгласувано е датата, на която се внася. Знаех, че ще е тези дни, но не знаех точно кога", каза той.