Какво следва след краха на КТБ и сформирането на правителство от 4 разнолики партии в България? Какви са възможностите и заплахите пред страната? Отговор на тези въпроси и картина на цялата ситуация у нас ще представи бащата на валутния борд проф. Стив Ханке, който ще изнесе лекция на тазгодишното издание на Българския икономически форум. 

Водещият анализатор ще говори по темата "Тенденции в световната икономика. Ситуацията в България - какво следва?"

Най-голямото събитие в областта на икономиката и инвестициите ще се проведе на 3 и 4 декември в София хотел Балкан, а Клуб Z e медиен партньор на срещата, на която участието си са потвърдили изпълнителните  директори или мениджърите „покупки” на 34 големи компании от 12 страни с общ оборот от над 5.1 млрд. евро. Те ще участват в  Balkan Trade Bridge 2014 - първото по рода си reverse trade show в България, което е в рамките на Български икономически форум 2014.

Balkan Trade Bridge представлява предварително организирани индивидуални бизнес срещи на изпълнителни директори или мениджъри "покупки" на големи компании (купувачи) с потенциални техни доставчици, производители на стоки и услуги от България и региона (продавачи). Събитието е обратното на традиционните търговски изложения. В този формат купувачите са „изложителите”, а за среща с тях по предварителен график идват производители и доставчици на продукти или услуги.

Сред регистрираните купувачи са Албанският телеком, Мтел, Signode Idustrial Group, AES, AST Global, Casico и др.        

Участие на инвестиционния форум вече са потвърдили министър на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова и финансовият министър Владислав Горанов.

Павлова ще участва в откриващата сесия на форума на 3 декември, а на нея ще ще присъстват и г-н Жан-Марк Питършмит, директор за Централна и Източна Европа на ЕБВР, новият постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия, г-н Тони Томпсън и г-н Огнян Златев – ръководител на представителството на ЕК за България.

Да открие форумът е поканен премиерът Бойко Борисов., а организаторите очакват в церемонията да се включи и вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев.

Лиляна Павлова ще вземе участие и в кръглата маса, посветена на общата бюджетна рамка и приоритетите за финансиране на новите европейски програми по време на втория ден на форума на 4 декември 2014 г. Очаква се освен конкретните параметри, участниците в кръглата маса да получат отговор и на два други важни въпроса – кога и как ще стартират новите програми. На кръглата маса ще бъдат представени оперативните програми, насочени към бизнеса и общините:  ОП „Развитие на човешките ресурси” , ОП „Иновации и конкурентоспособност” , ОП „Региони в растеж” , ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и ОП „Околна среда”.