Художественият музей в Берн (Kunstmuseum Bern) се съгласи да приеме колекцията на произведения на изкуството, завещани му от немския колекционер Корнелиус Гурлит. Това решение на ръководството на музея бе официално обявено в Берлин днес, 24 ноември, предаде Deutsche Welle.

Картините от огромната колекция, за които съществуват подозрения, че са били взети или получени под натиск от законните собственици по времето на национал-социализма, ще останат в Германия до изясняване на произхода им. Тази договорка е постигната между музея, федералните власти в Германия и местните власти в Бавария.

В петък свои претенции за експонати от колекцията на Гурлит, завещани на музея в Берн, предявиха роднственици на известния търговец на изкуство, в чийто мюнхенски апартамент и къща край Залцбург бяха намерени 1557-те произведения. Братовчедката на Корнелиус - Уте Вернер, заведе дело с претенции, че тя и брат й Дитрих са наследници на съкровището. Когато Корнелиус е писал завещанието си, бил в параноидна фаза, за което имало експертиза.

Администрацията на музея в Берн пък отначало твърдеше, че никога не са имали уговорки с Гурлит, чието завещание роставя "голямо число въпроси от правен и етичен характер".

Общата стойност на колекцията се изчислява на около 1 милиард евро. Голяма част от картините са конфискувани от нацистите през 30-те години на ХХ век под предлог, че са "дегенеративно изкуство" и бяха смятани за безвъзвратно загубени.

Предполагаше се, че уникалната сбирка от смятани за изчезнали шедьоври на Мане, Дега, Роден, Пикасо и стотици други световни автори, е унищожена по време на съюзническите бомбардировки над Дрезден през 1945 г. Колекцията обаче била предадена на Корнелиус Гурлит от неговия баща Хилдебранд Гурлит, който по време на Третия райх бил търговец.