Арсений Петрович Яценюк е роден на 22 май 1974 г. в град Черновци в югозападната украинска област Буковина. Родителите му са учители.

През 1991 г. завършва със сребърен медал английска езикова гимназия в родния си град. Веднага след това е приет да учи право в Черновицкия национален университет. По-късно обаче се премества в местния Търговско-икономически институт, филиал на Киевския търговско-икономически университет.

Яценюк създава своя юридическа компания, когато е едва 18-годишен. Той прави това през 1992 г. и така съчетава следването си с предприемаческа дейност.

През 1996 г. завършва специалността правознание. Участва в приватизацията на различни промишлени и селскостопански предприятия в Червоницка област.

В началото на 1998 г. Яценюк се мести в столицата Киев, където става консултант на отдел "Кредити" на Акционерния пощенско-пенсионен фонд "Авал". След по-малко от година е назначен за съветник на шефа на управлението на фонда. Издига се до зам.-шеф на управата му.

През 2001 г. Яценюк завършва университета в Черновци със специалност "смчетоводство и одит". Това е второто му висше образование.

Същата година започва политическата му кариера. Яценюк  приема поканата да стане министър на икономиката на Автономна република Крим, отправена от нейния тогавашен премиер Валерий Горбатов. Изкарва на поста по-малко от година и се завръща в Киев.

В столицата Яценюк става зам.-председател на Националната банка на Украйна (НБУ). Оглавява я, когато шефът му подава оставка, за да оглави предизборния щаб на премиера Виктор Янукович, кандидат за президент на Украйна. По време на избухналата в края на същата година ОРанжева революция Яценюк успява да спаси украинската гривна от срив.

През 2005 г. Яценюк е назначен за министър на икономиката в кабинета на Юрий Ехануров. А две години става министър на външните работи.

След още две години Арсений Яценюк е избран за председател на украинския парламент. Година по-късно обаче подава оставка заради разпадането на управляващата прозападна коалиция.

През 2009 г. Яценюк създава и оглавява партията "Фронт на промените". Кандидатира се за президент на изборите през 2010 г., но остава едва четвърти. Вотът е спечелен от Виктор Янукович.

През 2012 г. Яценюк е избран в ръководството на партия "Отечество", чийто лидер е хвърлената вече в затвора експремиерка Юлия Тимошенко. В края на 2013 г. той става един от лидерите на протестите срещу отказа от подписване на споразумение за асоцииране с ЕС от страна на президента Виктор Янукович.

Яценюк е сред хората, ползващи се с най-голяма подкрепа на Запада и САЩ. Дори при изтеклия наскоро в публичното пространство телефонен разговор, в който заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд прати ЕС "на майната му", тя спомена, чеѝ предпочита Яценюк за министър-председател.

Когато вчера бе ппредложен за премиер, Яценюк заяви, че всеки член на новия кабинет е политически самоубиец заради предстоящите, но неизбежни непопулярни мерки.

Арсений Яценюк е известен с два прякора - зайчето и умалителния Сеня.

Като икономист той е против масовата приватизация на държавната собственост, но същевременно иска да опрости системата на държавен контрол.

В политически план Яценюк въпреки връзките си с националистическите партии е против закон за реабилитация на бойците от Обединението на украинските националисти и от Украинската въстаническа армия. Двете организации са обвинявани, че са сътрудничели с нацистите по време на Втората световна война и окупацията на Украйна от Германия. Яценюк смята, че такава реабилитация би разцепила още повече обществото в страната.