Нещо ново под слънцето - и. д. директорът на НФЦ Георги Чолаков подписа заповедта, с която дава на бившата си фирма "Геополи филм" 315 000 лева държавна субсидия.

По този начин изпълняващият длъжността, който по закон отдавна трябваше да не бъде такъв поради изтекъл 6-месечен срок, окончателно "консумира" конфликта на интереси, за който предупреждаваме от месеци. Досега конфликтът беше само заявен, а сезираната Комисия по конфликт на интереси така и не успя да го открие. Е, нарушението вече е неоспорим факт - с решение на Финансовата комисия на НФЦ, с подпис на Чолаков, с печат и с уточнението, че заповедта влиза в сила незабавно. 

Така "Геополи филм" (фирмата на "бившата" му съдружничка Павлина Желева) в момента има 315 000 лева повече. Честито на печелившите. Поради веселия факт, че са "спечелили" на извънредна сесия, Георги Чолаков и "бившата" му фирма са едни от малкото, които тази година ще вземат държавна субсидия. Парите от сесиите за игрално и документално кино, както и копродукциите, са блокирани съответно от Росица Караджова, Георги Стоев и Камен Калев. И тъй като годината изтича, а средствата не са усвоени, те ще бъдат надлежно върнати в държавния бюджет. Не и Чолаковите, обаче. Тях никой не посмя да ги обжалва.

В същото време голяма част от гилдията е обзета от странно кривогледство и кинаджиите, които пострадаха от гафовете на Чолаков, са насочили яростта си не към виновника за проблемите си, а към Караджова, Стоев и Калев. Съжалаваме, но повече не можем да помогнем - каквото трябваше, казахме го навреме.

Нека обаче припомним, че още през месец юли Нова телевизия, Клуб Z и Росица Караджова демонстрираха нагледно какво значи конфликт на интереси в действие, а Георги Чолаков с нелепа усмивка обясняваше, че няма такива работи. Как да няма, когато според закона той, като назначен за държавен чиновник, не може да подписва финансови договори с бивши свои фирми една година след всъпването си в длъжност? А избождащият очите факт е, че "Геополи филм" (на Павлина Желева, която фирма нямала била нищо общо с "Геополи" на Павлина Желева и Георги Чолаков) е била регистрирана на адреса на Чолаков до 10.35 ч на 10 юли 2014 г.!

Днес, понеделник, 24 ноември, според заповед на предишния директор на НФЦ Марин Марчевски, трябваше да излязат резултатите от втората конкурсна сесия за игрално кино. Със заповед на Георги Чолаков обаче сесията е преместена за 10 декември. Естествено е да заподозрем поредна хватка на славното и. д., но сме длъжни да му припомним, че заповедта му е нищожна, тъй като той не може да отменя заповед на предишен титуляр, без да я обжалва надлежно. Така че всеки, повтаряме: всеки! от кандидатствалите и чакащи резултати, може да обжалва тази сесия. И да я блокира като първата. 

Нищо не искаме да кажем с последното изречение, да не си помислите...