Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов бе отличен от световната еврейска организация "Хабат" заради действията му при атентата на летище "Сарафово" от юли 2012 г. и посочването на "Хизбула" като организатор.

Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Цветанов бе вицепремиер и вътрешен министър по време на атентата, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им.

Отличието бе връчено на официална церемония в Ню Йорк, от равина Липа Бренън - председател на Срещата на партньорските организации на "Хабат".

"Вашата честна битка със световния тероризъм и Вашето недвусмислено заявление, че военното крило на "Хизбула" е терористична организация, станаха достояние на цял свят и благодарение на Вас бяха приети от Европейския съюз", пише в документа. Помощта на Цветанов се отчита като поредна изява на подкрепа, която българският народ е оказал на евреите по време на Холокоста.

Сертификатът, в който се изразява признанието към Цветанов

Цветан Цветанов заяви, че цени високо отличието и го приема като знак на благодарност за работата си по време на разследването на атентата.

"Истината трябва да се казва и за мен бе чест, че бях на този отговорен пост при обявяването на позицията на българското правителство", отбеляза той.