В Минеаполис вчера започна първата процедура от процеса срещу полицая Дерек Шовин, обвинен за смъртта на чернокожия Джордж Флойд - подборът на съдебните заседатели. Тя ще отнеме близо три седмици. Гледането на делото по същество се очаква да започне на 29 март. 

Шовин  (44 г.), който е бял, е обвинен в "убийство" и в "причиняване на смърт по непредпазливост" на 25 март 2020 г., предаде Франс прес от столицата на щата Минесота.

Той е държал коляното си на шията на поваления по очи на земята Флойд в продължение на 9 минути, докато му е закопчавал белезници, след което задържаният е починал. Шовин и трима негови колеги са били повикани от собственик на магазин, където Флойд, който е бил дрогиран, се е опитал да плати за пакет цигари с фалшива банкнота от $20.

Смъртта на Флойд предизвика вълна от расови бунтове от бряг до бряг в САЩ, каквито страната не беше виждала от 60-те години на миналия век досега. Последните му записани от камерите думи "не мога да дишам" станаха символични. Движението "Животът на черните има значение" (Black Lives Matter) намери широк отзвук в самите САЩ и по света, като някои от антирасистките прояви стигнаха до разрушаване на паметници на исторически личности, включително на Христофор Колумб и на генерали и политици от Конфедерацията от Гражданската война.

Шовин, който е на свобода под гаранция, се яви днес в съдебната зала в сив костюм и с бележник, в който внимателно си водеше записки, докато потенциалните заседатели преминаваха през препитване от адвоката му Ерик Нелсън и от прокурора Стивън Шлайхър.

Подборът на съдебните заседатели ще бъде деликатна процедура, за да бъде убедена публиката, че те не са предубедени и че Шовин ще бъде съден в честен процес. В първия ден от девет възможни заседатели, които са отговаряли на въпроси, са били одобрени двама бели мъже и една цветнокожа жена, съобщи АФП.

Повечето от интервюираните са признали, че са били повлияни от събитията, свързани с Флойд и са изразили ясно неодобрение или одобрение за работата на полицията. Някои са признали, че се страхуват за сигурността си. Предвид експлозивността на въпроса, самоличността им се пази в тайна, камерите не показват лицата им по време на заседанията.

Тезата на защитата ще бъде, че Шовин не е причинил смъртта на Флойд, а последният е починал заради свръхдоза от наркотика фентанил, който е приел преди ареста. Аутопсията беше показала, че той е взел от този синтетичен опиат, но определи като причина за смъртта "притискането на шията" му. Обвинението ще твърди, че Шовин е употребил прекомерна сила, съзнавайки последствията.