След "шипченския щам", появи ли се и "варненски"?

Този въпрос си задават от вчера не само в морската столица, а вече и в цялата страна, след като областният щаб за борба с коронавируса изненадващо, в "12 без 5" реши да затвори всички културни институти, съмнително, в навечерието на визита на президента Румен Радев по повод 100-годишнината на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.

За маневрите около това решение разказа рано тази сутрин кореспондентът на "Дневник" в морския град Спас Спасов. То обаче "повлече крак" и предизвика реакцията на областния управител Стоян Пасев, който засега само на думи - го отмени.

Предисторията:

Драматичният театър е подготвил програма по повод тържествата за годишнината, като както потвърдиха от президентството за Клуб Z, държавният глава е заявил участие. Концертът, на който ще присъства е насрочен за днес.

Вчера обаче от областния щаб взимат решение - забраняват се всички културни и развлекателни мероприятия в града от 00 ч. в петък (12 март) до 26 март. Заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция Дочка Михайлова е публикувана малко преди 20 ч. в четвъртък вечерта. Описано е преустановяването на всички културни и развлекателни мероприятия, затварянето на културните институти, кина, музеи, концертни зали и др. А мотивът е: "наблюдаваната тенденция от последните дни към повишаване броя на доказано регистрираните с COVID-19 граждани, респективно хоспитализираните такива" (каквато официалните данни за заболеваемостта не потвърждават).

Сред останалите ограничения, които се налагат във Варна на практика от днес са преминаване в онлайн форми на обучение на ученици, спазване на дистанция в заведения за хранене и търговски обекти и т.н. Иронични коментари в социалните мрежи предизвика и фактът, че във варненските молове се затварят само кината, отбелязва Спасов.

Или в обобщение: моловете и заведенията в областта остават непокътнати - т.е. ще работят, но пък мистериозно се затварят културните институти, които така или иначе работят при 30% капацитет на местата.

И докато вчера областният управител обяснява пред местния сайт "Морето", че културният локдаун се налага "заради наситената културна програма на всички общини в района", днес пред бТВ, след обществената реакция по темата, заяви:

"Каквото и да направим, винаги е грешно. За да не се политизират въобще процесите, отваряме отново театрите".

За Клуб Z от "Дондуков" 2 коментираха, че ако заповедта бъде официално отменена, планираната визита на президента във Варна, в т.ч. по повод годишнината на театъра, ще се състои.

Ситуацията много напомня на тази, която за втора поредна година се случи на връх Шипка на 3 март. Миналата зима мероприятията по повод Освобождението на историческия връх бяха забранени именно с мотива COVID-19, като такива имаше обаче в столицата. Тогава Румен Радев роди крилатата фраза, че явно България е изолирала "шипченски щам", който бил по-опасен от "софийския" и отиде на Шипка.

Тази година се разигра своеобразно дежа вю.