Бившият шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов отрече казаното от главния прокурор Сотир Цацаров, че е бил готов да свидетелства за това кой се крие зад инициалите в тефтерчето му. В интервю за в. "Труд" Златанов разказва точно обратното - че му е било предложено да стане защитен свидетел ако свидетелства срещу властта, но той е отказал. Клуб Z публикува цялото интервю, дадено от Златанов.

 

- Г-н Златанов, в началото на делото срещу вас вие сте потърсил контакт чрез адвокат с разследващите и сте предложил да разкажете за източника на всяка инструкция в прочулия се ваш бележник, срещу споразумение за условна присъда. Но тази ваша оферта била валидна само за една нощ. На другата сутрин вие сте заявил, че сте готов на всичко - на обвинение, на съд, на затвор, но не и да дадете обяснения за вашите записки с инициали на хора от властта.

- Кой ви каза това?

- Научих го от изявление на главния прокурор пред агенция "Фокус".

- Ако вие цитирате това изявление точно, аз мога да ви кажа, че някой е подвел главния прокурор.

- Не му е казал истината, така ли?

- Точно така.

- А каква е истината? Кажете я вие.

- Тя е, че в следствието в самото начало на мен ми предложиха да стана защитен свидетел - да бъда изведен от страната, да бъда осигурен там, както и семейството ми. Ако свидетелствам срещу властта. Аз веднага казах - не!

- Да свидетелствате срещу властта? Срещу Борисов, Цветанов, Фидосова, така ли?

- Да.

- Кой точно ви предложи това?

- Шефът на столичното следствие Петьо Петров.

- И вие му казахте "не"?

- Незабавно. Да се крия цял живот в чужда страна - това е много страшно наказание! Не съм го заслужил, нямам вина.Плюс това нямах какво да кажа против Борсов, против властта...Дадоха ми една нощ на размисля - да бъда осъден или да се съглася да говоря нещо, което някой иска да чуе от мен, а за награда да стана беглец. На другата сутрин повторих: "Не!". Като чу това, следователят Петров се свърза по телефона с моя тогавашен адвокат и изрази разочарование от моята реакция. Останах с впечатление, че двамата са се договаряли по мой адрес, без да искат мнението ми. Адвокатът се опита да ме убеждава пак впоследствие, но не стана. По-нататък по негово предложение се съгласих на съкратено съдебно следствие. Резултатът го знаете.

- Три години затвор на първа инстанция.

- Вярвам в справедливостта на апелативния съд. Уповавам се на професионализма и почтеността на новата ми защита от кантората "Савова и сие". Надявам се тя да убеди съдиите, че не съм престъпник, за какъвто ме мислят.

- Фалшифицирани ли са тефтерите ви? Вярно ли е, че инициалите Д.П. са преправени на 10? Или е обратното?

- Не бих искал все още да коментирам това.

- А къде изчезнаха тефтерите?

- Не зная повече от вас. Но не се учудвайте, ако изчезна и аз. Или ако се случи нещо на моите адвокати