"Предстоящият доклад на ЕК ще установи рязък контраст между България и Румъния, което ще се отрази на полето на Шенген". Това каза пред БНТ правосъдният министър Христо Иванов. "Обективното ще бъде негативно, а негативното обективно. Докладът ще констатира загуба на доверие от нашите партньори", обясни Иванов.

Налага ми се да обяснявам на ЕК какво се случва в България. Те ни питат не за определено действие, а за цялата последователност на действията на институциите. Трябва да се полагат повече усилия за ясни обяснения. Въпросът е какво стана с тефтерчетата по време на цялото дело, не само защо са изчезнали. Защо в началото можеше да се покаже копие от тях, защо сега не може. Важно е цялото общество да е наясно.

Така Иванов коментира казусът с изчезналото тефтерче на Филип Златанов. Според него в това тефтерче се преплитат страшно много въпроси. "Начинът по който се управлява България - това е големия въпрос. Това е големия въпрос, за който се губи доверие.  Кулоарното кудкудякане доминира в медиите. Доста е разкалян теренът в момента", обобщи Иванов.

Министърът обаче не се ангажира с конкретни срокове за това какво точно ще направи в първите месеци на своето управление. "Моята задача е да съм посредник", обясни Иванов. В обозримо бъдеще щяло да има промени в закона за съдебната власт, в НК и НПК. От там обаче започвало трудното - а именно промяна в институционалната култура. "Действие ще има, въпросът е да стане това, което трябва да се случи. Нито да се изхвърляме, нито да се туткаме и офлянкваме. Запазвам своя умерен оптимизъм", коментира министърът.

Иванов изтъкна, че една от най-важните първи стъпки на парламента е да избере главен съдебен инспектор.