Протестиращи грабиха, палиха коли и магазини и изпотрошиха витрини при нови размирици в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис, щата Мисури, предаде Ройтерс.

Пазители на реда и демонстранти се бият край противопожарната служба в градчето.

30 души са арестувани.

Причина за размириците бе снощното решение на съда полицаят Дарън Уилсън, прострелял смъртоносно на 9 август 18-годишния чернокож Майкъл Браун, да не бъде подвеждан под отговорност. Заради сблъсъците Федералното авиационно управление на САЩ въведе времена забрана за полети над Фъргюсън.

Съдебното жури, съставено от 9 бели и трима чернокожи членове, заседаваше всяка седмица от 20 август насам. За да бъде подведен под отговорност полицаят Дарън Уилсън, бяха необходими най-малко 9 гласа.

Решението бе обявено от Боб Маккълъх, главния прокурор на Сейнт Луис. Той не  уточни дали то е било единодушно, но посочи, че е добро, макар че няма да бъде прието от някои хора. Маккълъх допълни, че федералното разследване по случая все още е в ход. Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра.

След решението пред полицейското управление във Фъргюсън се събраха няколко хиляди души. Силите на реда заповядаха на тълпата да се разпръсне. След като хората не изпълниха нареждането, се стигна до сблъсъци. На места се чуваха изстрели във въздуха. Използвано бе и автоматично оръжие.

Пожарникар гаси пламъците в подпалено кафене.

Телевизиите в САЩ излъчваха цяла нощ кадри как демонстранти грабят и палят магазини. Полицията използва сълзотворен газ срещу мародерите и протестиращите.

Президентът Барак Обама призова за спокойствие.

"Ние сме страна, основана на върховенството на закона, така че трябва да приемем, че това е решение, което съдебното жури трябваше да вземе", каза той.

Според него е разбираемо, че някои американци ще бъдат "дълбоко разочаровани, дори гневни". Той призова обаче протестите да бъдат мирни, а демонстрантите да се съсредоточат върху начините да се постигне по-голям напредък в сближаването между полицията и техните общности.

"Това няма да стане, като се хвърлят бутилки. Няма да стане, като се чупят прозорци на автомобили. Няма да стане, когато случаят се използва за вандалски прояви", заяви Обама.

Семейството на убития Майкъл Браун изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури.

Полицаи патрулират по улиците.

Междувременно жители на Ню Йорк също излязоха а протест срещу оправдаването на полицай Дарън Уилсън.

Майкъл Браун бе убит на 9 август при схватка с полицая Уилсън във Фъргюсън. Чернокожият младеж тъкмо бе излязъл от магазин, откъдето открадна кутия пури. Полицаят не е знаел за кражбата. Пазителят на реда твърди, че е стрелял по младежа, защото не се подчинил на негова заповед да не ходи пеша по средата на улицата, за да не пречи на движението. Свидетели обаче твърдют, че в момента на изстрелите Браун е бил с вдигнати ръце.

Протестиращи ликуват на паркинг във Фъргюсън.

 

Само преди три дни полицаи в Кливланд, щата Охайо, застреляха 12-годишния чернокож Тамир Райс, размахващ пистолет-играчка на детска площадка. Той почина по-късно от раните си. Полицаите се отзоваха на сигнал на граждани, че детето насочва пистолет към хората. В аудиозапис на сигнала обаче се чува как човекът, обадил се на спешния телефон, казва, че оръжието вероятно е фалшиво.