Британските университети ще бъдат задължени да изключват най-радикалните си студенти, съобщи в. "Гардиън".

Това гласи нов проектозакон, който ще бъде внесен за разглеждане в парламента утре. Предстоящата мярка бе обявена от вътрешната министърка Тереза Мей.

Стъпката е в рамките на борбата срещу тероризма. Тя е насочена предимно срещу студенти ислямисти. Властите в Обединеното кралство са сериозно притеснени от нарастващия брой джихадисти в страната. Немалко от тях отиват в Сирия, за да влязат в редовете на "Ислямска държава" (ИД).

Университетското ръководство ще има правото първо да поиска от студентските организации да изключват радикални младежи. В случай на отказ ръководството ще може да издава заповеди за изключване, които ще бъдат привеждани в действие от съд, уточи Тереза Мей.

Новият закон ще позволи и на граничните служби да изземват за срок до 30 дни паспортите не само на чужденци, но и на британци, ако те са заподозрени в намерение да извършват терористична дейност в трети страни. Последната разпоредба се отнася предимно за Ирак и Сирия.

Лондон ще има правото да отказва на авиокомпании да изпълняват полети до Великобритания, ако те не предоставят на спецслужбите на кралството поискана инфомация за пътниците.

Заподозрени в терористична дейност извън пределите на Обединеното кралство няма да имат правото да стъпват на негова територия.

В момента заплахата от терористични актове в страната е най-високата след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., обясни Тереза Мей. Тя допълни, че след лондонските атентати в метрото през юли 2005 г. досега британските служби са предотвратили близо 40 терористични атаки.