КАТ вече няма да ни спира на пътя за превишена скорост. Всички нарушения ще бъдат заснемани със стационарни и мобилни камери и за тях нарушителите ще получават електронен фиш.

Това е една от антикорупционните мерки, която обяви днес ръководството на МВР в следствие от скандала, който предизвика изтеклит в мрежата клип с униформен, който прибира 20 лева подкуп от нарушител на пътя.

Видео мерките бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов миналата сряда и представени днес от министър Веселин Вучков и заместника му Красимир Ципов.

Превишената скорост ще се установява със снимки с камери. Към момента стационарните са 25, а мобилните 148, като ако нарушител е засечен с втория тип камера, то той няма да бъде спиран, за да му бъде съставен акт. Ще бъде призован по общия административен ред да се яви в районното управление по местоживеене.

"Няма да се изпраща електронен фиш автоматично, а нарушителят ще бъде призован в РПУ", обясни Вучков.

Контролът за другите нарушения като шофиране без предпазни колани, използване на специални седалки за деца и пр., ще се осъществява при прилагане на т.нар. широкообхватен контрол. Или проверките ще се извършват от извършват от поне два патрулни автомобила и ще се заснемат.

Местата за провеждане на подобни акции ще се обявяват на сайтовете на районните дирекции на МВР. 

В бъдеще се очаква вторият контролиращ патрул да отпадне и проверките да се правят само от един автомобил, но отново под видеонаблюдение.

Към момента в 400 полицейски коли има монтирани GPS системи, които указват местоположението им. До средата на декември ще се оборудват още 2500 автомобила. 

Търсят се обаче средства за монтиране на видеокамери във всички патрулки. Средствата, отделени в специалния фонт за пътна безопасност, в който постъпват пари от глобите, не може да се използват в момента, защото били пренасочени по други направлерния. А и проходите в него са спаднали с над 200 000 лева.

Затова щял да се търси вариант да се използват парите от гаранционния фонд по Кодекса на застраховането.

По него се предвижда 5% от "Гражданска отговорност" и "Злополука", събрани през предходната година, "да се изразходват за инвестиционни разходи за техника и информационни и комуникационни технологии за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата". Минималният размер на средствата във фонда за целта е 3 млн. лева.

С промени в Закона за движение по пътищата, които Ципов (доскоро народен представител) готви заедно с депутати, пък трябва да уреди промлема с последното тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), с което отпаднаха електронните фишове от мобилните камери и катаджиите се върнаха на пътя.

"Електронният фиш решава на 80% проблема с корупцията", посочи вътрешният министър.

Щяло да се даде дефиниция на "автоматично техническо средство", а къде ще се намират мобилните камери ще се обявя всеки ден. 

От МВР са си дали двумесечен срок, за да видят как ще сработи новата система. Оттам призоваха и хората да спазват правилата на пътя за това време, макар и да изглежда, че докато трае трансформацията контролът ще е занижен.