Лондон ще увеличи ядрения си арсенал, съобщава френският международен дайджест "Курие ентернасионал", позовавайки се на статия във в. "Гардиън" днес.

Британският министър-председател Борис Джонсън ще съобщи днес, че Обединеното кралство ще повиши с повече от 40% тавана на ядрените заряди, които може да съхранява, пише всекидневникът, цитирайки доклад за отбраната на страната, определящ линията на правителството за идното десетилетие. 

Според изданието "Даунинг стрийт" се аргументира с "нарастващите технологични и доктринални заплахи", за да промени отбранителната си политика, по начин, невиждан от времената на Студената война.

Докладът предупреждава за "реалната възможност" терористична група да успее да осъществи нападение с химическо, биологично, радиологично или ядрено оръжие в периода от днес до 2030 година. Той посочва и че Русия и Китай представляват “активна заплаха” и "системно предизвикателство". 

Увеличаването на британския ядрен арсенал "би нарушило ангажиментите, които (Лондон) е поел в рамките на Договора за неразпространение на ядреното оръжие” - заяви в понеделник Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN), коалиция от неправителствени организации, която се бори за ядрено разоръжаване, посочва "Курие ентернасионал".

Британия праща самолетоносач в Индийско-тихоокеанския регион

Великобритания иска да разшири влиянието си сред страните от Индийско-Тихоокеанския регион, за да се опита да намали глобалното господство на Китай, се казва в доклада, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Документът, който е най-големият преглед на външнополитическите и отбранителните приоритети на Великобритания след Втората световна война очертава вижданията на премиера Борис Джонсън за това как смята страната му да бъде лидер в един нов световен ред, основан на правила и сътрудничество и търговия.

Според представената в доклада оценка на правителството Индийско-Тихоокеанският регион "все повече се превръща в геополитическия център на света". Затова британските власти предвиждат да разположат самолетоносач там, a отложеното посещение в Индия ще се състои през април.

Британското правителство отдавна обещаваше, че документът, озаглавен "Цялостен преглед", ще покаже, че Великобритания, която миналата година напусна ЕС, не е загубила международното си влияние заради Брекзит и ще очертае нова ера пред страната.

Великобритания освен това заявява, че ще увеличи горния праг на ядрения си боен арсенал от 180 на 260 бойни глави, което на практика представлява отказ от планираното им преди това съкращаване.

"Съзнавайки променящата се среда на сигурност, включително еволюиращата гама от технологични и доктринални заплахи, Обединеното кралство ще започне да поддържа ядрен арсенал, съставен от не повече от 260 ядрени бойни глави", се казва в прегледа.

Докладът определя Русия като "най-сериозната заплаха за сигурността" на Великобритания в евроатлантическия регион.

"Докато отношенията ни с (руското) правителство не се подобрят, ние активно ще възпираме и ще се защитаваме срещу целия спектър от заплахи, произтичащи от Русия", се казва в документа.

По отношение на Китай се възприема по-нюансиран подход. Посочва се, че нарастващата мощ и настъпателност на Пекин са най-значимият геополитически фактор на десетилетието и се обещава да се противодейства на този фактор, когато това е необходимо, и да се защитава националната сигурност на Великобритания.

В доклада се подчертава и важността на британските отношения със САЩ.

"САЩ ще останат най-важният ни партньор в двустранен план, което е от изключителна важност за съюзи и групи като НАТО и "Пет очи" (Five Eyes), a също и най-големият ни търговски партньор и вътрешен инвеститор", се допълва в документа.

"Пет очи" е разузнавателен съюз на  Aвстралия, Кaнaдa, Нова Зеландия, Обединеного кралство и Съединените щати.