Временната парламентарна комисия по бюджет и финанси отхвърли предложение на АБВ, с което се искаше в бюджета на социалното министерство да бъдат осигурени допълнителни средства от 60 милиона лева. Министър на това министерство е именно представител на партията на Георги Първанов - Ивайло Калфин.

Искаме тези пари, за да се дадат коледни надбавки на всички пенсионери, обясни мотивите на АБВ депутатът Кирил Цочев. Според него в бюджета има достатъчно резерви, които могат да бъдат използвани за тази цел.

Според Цочев правителството е направило много положителен ход с отпускането на помощ от 40 лева за 1,234 млн. пенсионери с месечен доход до 286 лева, но добавката трябвало да бъде за всички възрастни хора.

Коледните добавки се изплащат от бюджета на Държавното обществено осигуряване, а не от социалното министерство, охлади ентусиазма на Цочев временната шефка на парламентарната комисия Менда Стоянова.

Според нея предложението на АБВ не било допустимо и по друга причина - срещу увеличените разходи нямало запис за това откъде ще бъдат увеличени приходите.