Фалшивите милиони долари и евро, с откриването на които МВР, прокуратурата и даже лично главният прокурор Иван Гешев се похвалиха - последният в туитър, не били предназначени за престъпни дейности. Те били печатани за реквизит - при сватби, кръщенета, тържества, обявиха защитниците на задържаните с прокурорско разпореждане за 72 часа по случая мъж и жена.

А пък съдебният състав в Софийския градски съд, който заседава по мярката за неотклонение на двамата заподозрени -54-годишната Даниела Андонова и 48-годишният Илия Ненов, ги пусна от ареста. Мярката им за неотклонение е възможно най-леката - подписка. Съдът, оказа се, също се съмнява, че въпросните открити и иззети банкноти са наистина фалшиви пари.

"Не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити", допълват от СГС, цитирани от БНТ.

Прокуратурата и МВР съобщиха за акцията си на нарочна пресконференция във вторник. Органите на реда и разследването говореха за схема за трафик на фалшиви пари. Обясниха, че печатането се е случвало в София - на територията на висше учебно заведение. После стана ясно, че ставало дума за Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", а печатницата е отделно дружество, което е под наем. Мъжът, който бе задържан, а днес пуснат от съда, работел в печатницата.

От университета казаха също, че на протокола, който е подписан от поемното лице, нищо не е намерено и иззето от висшето училище, припомня националната телевизия.

На съдебното заседание днес адвокатите са обяснили още, че откритата печатарска машина е била произведена през 1987 година и технически не е можела да печата фалшификати.