Депутатите от временната комисия по бюджет и финанси отмениха възможността да бъдат извършени прихващия в резултат на осъществени цесии между вложители и кредитополучатели. Това стана възможно с промени в заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Поправките в Закона за банковата несъстоятелност са вкарани като предложение между първо и второ четене на актуализацията на държавните сметки. По този начин се пести време по преминаване на цялата процедура за поправки в самия закон.

Промените са внесени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те бяха подкрепени единодушно от всички народни представители на осемте парламентарни групи в парламента.

Новите текстове предвиждат прихващанията, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат удовлетворявани или извършени само до размера, който съответния вложител, искащ прихващане, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност, обясни Стоянова. 


Според нея квесторите на КТБ са получили уведомление за 1,7 млрд. лв. цесии, от тях 800 млн. лв. имат заявка за извършване на прихващания. Тези прихващания трябва да бъдат признати от синдика, който ще бъде назначен след обявяването на КТБ в несъстоятелност от съда. 

С измененията се дава право на синдика да не признае извършени прихващания, направени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност. Според вносителите целта на промените е да защитят обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и всички вложители.