Централната избирателна комисия (ЦИК) глоби водачката на листата на ВМРО в Перник и заместник-министърка на труда и социалната политика Султанка Петрова за агитация с кръст и икони. Сигналът е бил подаден от Съвета за електронни медии (СЕМ), става ясно от решение на ЦИК. А въпросният материал е излъчен по близката до партията телевизия "България 24", регистрирана на същия адрес, на който е и централата на ВМРО - на столичната улица "Пиротска".

Видеоматериалът е излъчен на 11 март в обособена рубрика "Парламентарни избори 2021", съдържа обозначение, че е платена форма, както и наименованието на партията ВМРО-БНД и номера на партията в бюлетината в парламентарните избори на 4 април, е констатирал СЕМ. Има всички задължителни атрибути за агитационен материал - става ясно.

Обаче:

"Материалът съдържа изображения на вътрешността на православен храм, свещенослужител и други християнски символи – кръст и икони".

А в същото време:

Използването на религиозни знаци и изображения е забранено в Изборния кодекс (ИК).

Съгласно чл. 480, ал. 2 ИК който наруши забраната по чл. 183, ал. 4 от ИК се наказва с глоба в размер от 2000 – 5000 лв.

"От субективна страна субект на нарушението може да бъде всяко физическо лице. В случая кандидатът на ПП ВМРО - БНД д-р Султанка Петрова е използвала описаните по-горе религиозни знаци и изображения в агитационния материал, целящ да популяризира нейната кандидатура за народен представител и на ПП ВМРО - БНД. Кандидатът за народен представител е съзнавала, че извършването на религиозния ритуал в храма, както и религиозните знаци и изображения се заснема от телевизионен екип, като самата тя е давала изявления пред камерата, както и че материалът ще се излъчи в телевизионна програма в нейна подкрепа. Изложеното налага извода, че Султанка Димитрова Петрова, е допуснала нарушение на чл. 480, ал. 2 във връзка с чл. 183, ал. 4 ИК", е решила ЦИК.

Глобена ще бъде Петрова. ЦИК констатира още, че телевизията е с национален обхват. Неин собственик е "Вижън Лаб" ЕООД. капиталът на дружеството е 10 лева, собственик и управител - Мартин Христов. Името му нашумя покрай ареста на бившата кметица на столичния район "Младост" - Десислава Иванчева, когато прокуратурата го посочи като "посредник" в сделката за подкупа. Това се случи в далечната вече 2018 г.